Programele de stabilitate si convergenta, sub lupa Comisiei Europene

Comisia Europeana (CE) va evalua miercuri programele de stabilitate si de convergenta din noua state membre, printre care si Romania, pentru definirea unei strategii de mentinere sau de atingere a unei situatii bugetare echilibrate sau excedentare pe termen mediu, a anuntat CE intr-un comunicat.
"Rolul programelor este de a permite statelor sa-si defineasca strategia pentru mentinerea sau atingerea unei situatii bugetare echilibrate sau excedentare pe termen mediu si de asigura o disciplina financiara riguroasa, prin supravegherea, efectuata de Comisie si de Consiliu, a evolutiilor economice si bugetare in fiecare tara a Uniunii, conform Tratatului", se mentioneaza in comunicatul citat de NewsIn.

Pe baza evaluarii efectuate de catre Comisie, urmata de un bilant efectuat de Comitetul economic si financiar, Consiliul examineaza programul fiecarui stat membru si isi exprima avizul. Acesta poate sugera anumite actiuni politice pe care statul in cauza ar trebui sa le puna in aplicare.

Statele ale caror programe vor fi evaluate sunt Slovenia, Luxemburg, Malta, Danemarca, Letonia, Lituania, Cehia, Polonia si Romania.

Conform dispozitiilor din cadrul componentei preventive a Pactului de stabilitate si de crestere, statele membre din zona euro depun anual programe de stabilitate. Celelalte state membre ale Uniunii trebuie sa prezinte programe de convergenta. Scopul acestor evaluari este de a intari disciplina bugetara prin supravegherea si coordonarea politicilor bugetare in zona euro si in Uniune, se mai arata in comunicat.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri