Curentii de aer vor impinge din nou norul de cenusa vulcanica deasupra Romaniei, pulberea vulcanica urmand sa acopere intreg teritoriul Romaniei in jurul orei 15.00. Cu toate acestea, Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca nu exista motive pentru oprirea zborurilor.
Norul a acoperit miercuri dimineata o parte din teritoriul tarii, dupa ce a intrat prin nord-vest. Reprezentantii Ministerului Mediului au anuntat ca Centrul international meteorologic a instituit cod rosu pentru aviatie, insa ramane la latitudinea companiilor aeriene daca zboara sau nu, informeaza 9AM.

"Am primit ultimele vesti de la Londra si putem comunica inaltimea norului. Se afla sub sase kilometri dar putem linisti populatia, e mult sub limitele de pericol. Codul rosu exista deja. Centrul de prognoza a evolutiei norului de cenusa vulcanica de la Londra a anuntat codul rosu de la inceputul emisiei vulcanice. Aria de dispersie este impartita in doua zone, una in Atlantic si una deasupra estului Europei. Decizia de zbor sau survol apartine transporturilor. Cat timp Londra anunta cod rosu e foarte dificil de a ignora acest avertisment", a declarat miercuri, la Realitatea TV, Aurora Bell, director de prognoza la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Potrivit meteorologului noutatea legata de nor este faptul ca in urma precipitatiilor a crescut campul de presiune si a aparut un al doilea nor, la altitudine mai joasa, dar fara pericol pentru populatie.

Si specialistii din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) afirma ca aerul de la sol si-a pastrat calitatea si nu pune in pericol populatia, potrivit Realitatea TV.

"Putem spune ca trecerea norului de cenusa vulcanica pe deasupra Romaniei nu a afectat calitatea aerului", a spus marti secretarul de stat in MMP, Ioan Mircea Cotosman, precizand ca a fost analizata si calitatea apei de ploaie cazuta in ultimele ore in Romania, rezultatele preliminare aratand ca nu a existat fenomenul de ploaie acida.

"Caracterul acid al precipitatiilor cazute in ultima perioada nu a fost unul de o anvergura ingrijoratoare", a adaugat Cotosman, precizand insa ca mai multe detalii vor fi date publicitatii dupa finalizarea analizelor amanuntite de laborator, scrie Gandul.info.

MMP a confirmat ca la ora 15:00 intreg teritoriul Romaniei va fi acoperit de norul de cenusa vulcanica. Potrivit informatiilor furnizate marti, de Ministerul Mediului si Padurilor, norul de cenusa vulcanica va fi in afara Romaniei pana la sfarsitul zilei de miercuri, ora 21.00.

Cititi mai multe pe 9AM.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANM: Cod galben de ceata pentru 11 judete