Comisia Europeana atrage atentia ca deficitul bugetar al Romaniei ar putea creste la 8% din produsul intern brut (PIB) in acest an, in lipsa unor masuri severe de corectie, arata prognoza de primavara publicata de institutie.
Raportul arata ca, desi scaderea PIB este ciclica in Romania, fiind asociata cu criza economica si financiara, aceasta ar putea avea consecinte negative asupra cresterii economice pe termen mediu, mai ales in urma reducerii investitiilor si majorarii somajului, informeaza NewsIn.

In plus, impactul crizei economice coincide cu efectele negative ale imbatranirii populatiei si emigrarii masive asupra productivitatii.

Cresterea reala a produsului intern brut ar urma sa isi revina in 2010, potrivit estimarilor CE, care mizeaza pe un avans al PIB de 0,8% in acest an - estimare identica cu cea a FMI -, care ar urma sa accelereze la 3,5% in 2011. In prognoza anterioara, CE miza pe un avans al economiei romanesti de doar 0,5% in acest an.

Asteptarile de imbunatatire a conditiilor economice in 2010 au la baza revigorarea cererii externe si investitiilor straine directe. O crestere a consumului privat nu se va face simtita prea curand din cauza cresterii lente a salariilor, mentinerii somajului la cote ridicate si accesului dificil la credite, considera CE.

De asemenea, investitiile vor ramane reduse din cauza ratelor scazute de utilizare a capitalului, constrangerilor legate de credite si incertitudinilor de pe piata. Toate acestea releva o revenire lenta de-a lungul acestui an, potrivit Comisiei.

Situatia s-ar putea schimba, insa, in 2011, cand CE se asteapta ca avansul PIB sa accelereze datorita unei cresteri de 4,2% a cheltuielilor pentru consumul privat, precum si a unei cresteri de 5,8% a cheltuielilor pentru investitii.

CE se asteapta ca nivelul cheltuielilor guvernamentale sa fie mentinute la cote scazute, ca urmare a necesitatii de a continua consolidarea fiscala. Sectorul extern va avea cel mai probabil o contributie negativa la cresterea PIB, avand in vedere ca revigorarea cererii va duce la o crestere semnificativa a importurilor.

Dezechilibrele externe si fiscale care au contribuit la recesiunea severa din Romania vor continua, cel mai probabil, in perioada urmatoare. Estimarile CE vizeaza o mentinere in 2010 a deficitului de cont curent la nivelul de anul trecut, de 4,4% din PIB. Deficitul extern ar urma sa urce la 5,6% din PIB in 2011, nivel considerat "usor de gestionat", pe fondul cresterii cererii incepand de anul viitor.

In ceea ce priveste evolutia inflatiei, prognoza CE ia in calcul recentele majorari ale accizelor la tutun si petrol, cresterea preturilor internationale la energie, dar si efectul de temperare dat de scaderea cererii interne, in special in prima jumatate a anului. Ca urmare a acestor asteptari, CE mizeaza pe limitarea inflatiei la 4,3% in 2010 si la 3% in 2011.

Pe piata muncii din Romania, CE nu intrevede o reducere a ratei somajului in aceasta etapa incipienta a revenirii economice. Tinand cont de "diferenta obisnuita dintre momentul in care economia incepe sa-si revina si scaderea somajului", CE estimeaza o crestere pana la 8,5% a ratei medii a somajului in 2010, urmand ca in 2011 sa se inregistreze o scadere la 7,9%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri