Pensiile prevazute de legi cu caracter special ar urma sa fie calculate la valoarea punctului de pensie de 622,9 lei, iar diferenta se va impozita cu 90%, dupa deducerea din partea de pensie suportata de la bugetul de stat a contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit.
Potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta aflat in lucru la Ministerul Muncii si obtinut de NewsIn, "incepand de la data de 1 iunie cuantumul pensiilor prevazute de legi cu caracter special se modifica dupa cum urmeaza: la determinarea partii din pensie, stabilita potrivit prevederilor Legii 19/2000 se utilizeaza valoarea punctului de pensie de 622,9 lei", iar dupa "deducerea din partea suportata de la bugetul de stat a contributiei de asigurari sociale si a impozitului pe venit, datorate potrivit legii, se aplica cota de 90% reprezentand taxa de solidaritate, care se face venit la bugetul de stat".

Textul documentului prevede introducerea unei "taxe de solidaritate" in cazul pensionarilor parlamentari si ai functionarilor publici parlamentari, a magistratilor, personalului diplomatic, angajatilor Curtii de Conturi si a personalului aeronautic civil de la TAROM si ROMATSA.

Reprezentantii CNPAS au declarat ca au auzit despre mai multe proiecte aflate in lucru la Ministerul Muncii ce vizeaza reducerea pensiilor magistratilor si cele ale parlamentarilor, precizand ca este posibila o diminuarea a cuantumului pensiilor speciale de la 1 iunie.

"Procesul de diminuarea a pensiilor speciale nu presupune recalcularea pensiilor, ce nu poate fi facuta decat dupa votarea in Parlament a Legii unitare a pensiilor, ci folosirea unui sistem informatic prin care poate fi aflat noul cuantum al pensiilor speciale pornind de la orice valoare a punctului de pensie ce va fi aprobat de Guvern", au precizat surse din Casa Nationala de Pensii.

Proiectul de act normativ mai prevede scaderea punctului de pensie de la 738,2 lei, la 622,9 lei, incepand cu data de 1 iunie.
Totodata, documentul mai arata ca in "anul 2010 Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nu contracteaza bilete de odihna".

Sursa foto: www.gov.ro


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri