Castigul salarial mediu net a fost in august de 1.339 lei, in scadere cu 1,2% (16 lei) fata de iulie si cu 0,7% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in transporturi aeriene, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, potrivit Mediafax.
Astfel, in transporturi aeriene castigul a fost de 3.330 lei, iar in hoteluri si restaurante de 787 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei, cu 1,2% mai mic fata de luna precedenta.

In august, in majoritatea activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost mai scazut, urmare nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

De asemenea, in unele activitati economice reducerea nivelului castigului salarial mediu net din august a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete de vacanta).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net au avut loc activitatile de productie a produselor din tutun, cu 7%, in fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), industria metalurgica, extractia minereurilor metalifere, intre 4% si 5%, si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), intre 3% si 4%.

Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua minerului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic si a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, majorari de peste 9% au avut loc in activitati de editare (9,9%), respectiv alte activitati extractive (9,5%), intre 4% si 8% in activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistr?ri audio si activitati de editare muzical?; activitati de difuzare si transmitere de programe), extractia carbunelui superior si inferior, extractia petrolului brut si a gazelor naturale si intre 2% si 3% in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea bauturilor.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in invatamant (-6,2%), ca urmare a platii cadrelor didactice in functie de contracte, a acordarii de prime ori sume din alte fonduri in luna precedenta, si in sanatate si asistenta sociala (-0,5%), in principal ca urmare a dificultatilor financiare din unele unitati (in special din domeniul asistentei sociale).

In administratie publica castigul salarial mediu net a crescut cu 1,2% in luna august ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, a primelor de vacanta ori a sumelor din alte fornduri (inclusiv pentru perioade anterioare).

Fata de luna iunie 2010, scaderea medie a castigului salarial mediu net in primele doua luni dupa aplicarea Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, a fost de 25% in invatamant, 20% in sanatate si asistenta sociala si 13,9% in administratie publica.

Indicele castigului salarial real pentru august 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 98,6%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 113,3%, cu 1,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in iulie.

Indicele castigului salarial real fata de august 2009 a fost de 92,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri