Franks: BNR ar putea sa intareasca politica monetara pe viitor

Banca Nationala a Romaniei ar putea sa intareasca politica monetara pe viitor, in conditiile in care inflatia se va situa in intervalul 8-8,5% in urmatoarele doua luni, a declarat marti seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

"Banca Nationala trebuie sa ramana foarte vigilenta. S-ar putea sa existe pe viitor a anumita intarire a politicii monetare, dar acest lucru depinde doar de BNR", a spus Franks, citat de Mediafax.

El a aratat ca se asteapta ca inflatia sa fie undeva in intervalul de 8-8,5% in urmatoarele luni, pentru ca apoi sa coboare substantial, dupa ce se vor disipa efectele majorarii TVA de la jumatatea anului trecut.

Saptamana trecuta, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 6,25%, pentru a opta sedinta consecutiv, si nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Totodata, BNR a revizuit in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioara a intervalului de variatie tintit, de 2-4%. Banca centrala a urcat si prognoza pentru inflatia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o tinta de inflatie de 3% plus/minus un punct procentual.

Noua prognoza de inflatie pentru acest an arata ca tinta de inflatie va fi ratata pentru al cincilea an consecutiv.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri