O retragere de fonduri din Romania de catre bancile elene ar avea consecinte economice limitate, intrucat competitorii ar fi dispusi sa acopere deficitul creat, in timp ce dependenta economiei de cresterea creditarii s-a redus considerabil, potivit unei analize a grupului austriac Erste, citata de Mediafax.

Leul s-a aflat recent sub presiune din cauza escaladarii crizei din Grecia. Motivul pietelor financiare a fost ponderea relativ mare a bancilor elene in sectorul bancar romanesc, spre 20%.

"Chiar daca bancile elene ar retrage bani din Romania, consecintele pentru economie ar trebui sa fie limitate. Fata de 2009, cand retragerea de capital de catre toate bancile starnea teama, criza din Grecia ar afecta doar o parte a sectorului financiar. Competitorii ar fi acum bucurosi sa intervina, in timp ce avansul creditarii este departe de nivelul de dinainte de 2009. Astfel, dependenta economiei de cresterea creditarii a fost redusa dramatic", se arata in raportul Erste.

Datoria publica a Greciei, estimata la 352 miliarde de euro in acest an, depaseste datoria cumulata a Cehiei, Slovaciei, Ungariei, Romaniei si Croatiei, de 240 miliarde de euro, chiar daca cele cinci state au la un loc o populatie de 52 milioane de persoane, de aproape cinci ori mai mult comparativ cu 11 milioane in Grecia. Pentru acest an, Erste esimeaza ca datoria publica a Romaniei se va situa la 44 miliarde de euro.

Incertitudinile privind Grecia ar putea persista, dar Erste se asteapta ca pietele financiare sa accepte rationamentul grupului austriac privind atenuarea temerilor in legatura cu Romania, care ar sustine o intarire a leului.

Erste anticipeaza un curs de 4,17 lei pe euro in acest an si de 4 lei in 2012, fata de 4,21 lei anul trecut.

Grupul austriac se asteapta la un avans economic de 2% pentru Romania in acest an, urmat de o accelerare la 3,9% in 2012, in timp ce cresterea productiei industriale se va plasa la 4,5% in acest an si la 3,8% anul urmator.

Erste Bank controleaza in Romania grupul BCR, care include in principal banca BCR, BCR Banca pentru Locuinte, good.bee Service, BCR Pensii, BCR Leasing, BCR Asset Management, BCR Securities, Anglo Romanian Bank Limited si BCR Chisinau.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Erste Group, profit istoric la semestru. Analistii pariaza pe revenire
Setari Cookie-uri