Comisia Europeana (CE) a cerut, joi, o reevaluare a tuturor elementelor fondurilor de ajutor fiannciar pentru zona euro, curente si viitoare, incluzand dimensiunea acestora, pentru a convinge pietele financiare ca uniunea monetara poate raspunde la criza datoriilor, transmite Reuters, citata de Mediafax.
"Cer o reevaluare rapida a tuturor elementelor legate de Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara si a Mecanismului European de Stabilitate, pentru a asigura ca dispun de mijloacele de a face fata extinderii riscului", a afirmat presedintele CE, Jose Manuel Barroso, intr-o scrisoare catre liderii europeni.

Apelul acestuia survine in contextul avansului randamentelor obligatiunilor Spaniei si Italiei peste 6%, catre valori considerate nesustenabile, care ar putea, daca trendul actual se mentine, sa forteze aceste state sa ceara imprumuturi de urgenta prin Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara.

Grecia, Irlanda si Portugalia depind deja de finantari de urgenta de la zona euro si Fondul Monetar International.

Capacitatea actuala a Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara este prea redusa pentru a ajuta atat Spania, a patra mare economie a zonei euro, cat si Italia, pe locul al treilea. Economistii au estimat ca fondul, a carui valoare este de 440 miliarde de eruo, ar trebui sa fie suplimentat, chiar pana la de doua ori nivelul actual.

Barroso nu a mentionat explicit majorarea Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara in scrisoare, dar un purtator de cuvant al CE a clarificat, ulterior, ca apelul include atat fondul actual cat si Mecanismul European de Stabilitate, care il va inlocui din 2013.

O reevaluare a fondurilor de ajutor financiar este necesara pentru ca pietele nu au incredere in capacitatea zonei euro de a face fata crizei, care ameninta acum state cheie ale uniunii monetare.

"Pietele trebuie convinse ca luam masurile necesare pentru a rezolva criza. Este clar ca nu mai administram o criza aflata doar la periferia zonei euro", a spus Barroso.

Seful executivului comunitar a facut un apel voalat si la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a ajuta la controlul crizei.
"Stabilitatea financiara din zona euro trebuie aparata, toate institutiile Uniunii Europene trebuind sa-si joace rolul, cu deplina sustinere a statelor din zona euro", a spus el.

Pietele financiare se asteapta ca BCE sa reia programul de achizitie de obligatiuni emise de statele cu probleme, cel putin pana cand Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara va putea prelua oficial acest rol, pe parcursul acestui an. Noile atributii ale fondului, convenite la o reuniune de urgenta privind criza din zona euro, trebuie aprobate de o parte a parlamentelor statelor din uniunea monetara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri