Programul de finantare a capitalului de lucru „Mihail Kogalniceanu” va demara incepand cu data de 9 septembrie si se va intinde pe o perioada de doi ani. Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) care doresc sa participe la acest program trebuie sa se inscrie la AIPPIMM, iar in urma unei analize, va fi elaborata o lista cu firmele care sunt eligibile pentru acest tip de finantare.

„Vrem sa avem listele pentru a putea demara creditarea. Estimam ca vom acorda minim 400 de credite in 2011. Fluxul de aprobare este unul destul de simplificat, iar imprumutul poate fi acordat in maxim o saptamana”, a precizat directorul de vanzari IMM la OTP Bank, Ramona Stefan.

Programul guvernamental se axeaza pe doua componente, respectiv subventionarea a maxim 70% din rata dobanzii aferente creditului pe care un IMM il acceseaza, dar nu mai mult de 6,5% pe an, dar si acordarea de garantii, de catre Fondul National de Garantare, de cel mult 80% din valorea imprumutului, fara ca garantia sa depaseasca 100.000 de lei. Companiile eligibile pot primi finantari de pana la 125.000 de lei, iar bugetul total alocat subventiilor este de 165 milioane lei.

Citeste si:

OTP Bank ofera o dobanda de Robor la trei luni plus o marja de 3,5% la creditele din programul „Mihail Kogalniceanu”. Totodata, banca mai percepe un comision de acordare de 1,5%, un comision de rambursare in avans de 1,25% si un comision de prelungire de 1%.

„Va fi o concurenta extrem de mare. Clientul, daca este declarat eligibil, va avea de castigat, pentru ca va primi consultanta din partea tuturor bancilor inscrise in program. Va fi o provocare sa vedem daca investitiile realizate de banca pe acest segment vor da roade”, a explicat directorul de vanzari si retea la OTP Bank, Gabriel Cretu.

El a spus ca IMM-urile vor mai avea de castigat si din faptul ca bancile vor oferi servicii personalizate, in conditiile in care preturile la credite sunt similare.