"Se pune intrebarea ce vom face in 2012 legat de buget. Trebuie sa fim prudenti, contextul international spune ca trebuie sa fim prudenti. Consolidarea fiscala trebuie sa continue si trebuie sa iesim din procedura de deficit excesiv. Trebuie sa analizam la ce deficit ne ducem in 2012", a spus Ialomitianu, citat de Mediafax.

El a explicat ca, daca pana acum Romania lua imprumuturi pe termen mediu cu dobanzi reduse, in prezent costurile sunt mai mari.

"Am avut o situatie favorabila. Luam imprumuturi pe termen mediu cu dobanzi reduse. Contextul internatioal s-a schimbat si acum luam imprumuturi pe termen scurt cu dobanzi mai mari. Nu trebuie sa cadem in capcana unui deficit mai mare de 3% si sa-l cheltuim cu dobanzile. Politica de investitii va continua in 2012, vrem sa dam mai multi bani pentru investitii", a mai spus ministrul Finantelor.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor este asumata de Guvern in acordul cu FMI si Uniunea Europeana, fiind si o conditie de inchidere a procedurii de deficit excesiv inceputa de Comisia Europeana impotriva Romaniei in 2009. Pentru acest an, deficitul bugetar nu trebuie sa treaca de 4,4% din PIB.