„Recentele modificari aduse Codului fiscal elimina facilitatea acordata cetatenilor straini cu privire la exceptarea de la plata impozitului pe veniturile obtinute in strainatate, pe perioada primilor trei ani de sedere in Romania. Ei vor plati impozit pe chirii, dobanzi, si alte investitii realizate in strainatate, in momentul in care sederea in tara noastra depaseste 183 de zile, sau daca centrul intereselor vitale al acestora se afla in Romania”, a explicat Stela Andrei.

Aceasta a precizat ca Romania era pana in prezent printre putinele tari care acordau o astfel de exceptie, de trei ani, spre deosebire de multe state, unde strainii pot deveni rezidenti impozabili pe veniturile mondiale, chiar din primul an de sedere.

Potrivit Ernst & Young, cetatenii straini care provin din statele care au incheiat tratate de evitare a dublei impuneri cu Romania pot evita aceasta impozitare.

Un certificat de rezidenta fiscala pare sa fie suficient pentru a-i scuti de la impozitarea veniturilor mondiale, chiar si in cazul in care tratatul ar putea considera Romania drept stat de rezidenta, cu drept prioritar de taxare - lucru prevazut expres in Codul fiscal”, a adaugat Stela Andrei.

In plus, legislatia romana prevede ca rezidenta se aplica pe intregul an calendaristic si nu poate fi schimbata pe parcursul acestuia. Complicatii in aplicarea noilor reglementari pot aparea insa in cazul in care tratatul sau legislatia nationala a altor tari permite rezidenta partiala, a declarat managerul din cadrul departamentului de Asistenta fiscala si juridica al Ernst & Young.

Citeste si:

„Cetatenii straini care lucreaza in Romania ar trebui sa initieze din timp demersurile necesare pentru a primi certificatul de rezidenta, mai ales ca obtinerea acestuia poate fi problematica. In cazul in care nu reusesc sa obtina un certificat de rezidenta fiscala dintr-un stat cu care Romania are tratat de evitare a dublei impuneri, acestia trebuie sa ia in considerare obligatia de a declara veniturile din strainatate pana la 25 mai 2012, si de a plati impozit pe acestea”, a mentionat Stela Andrei.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152,000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 22.9 miliarde dolari in anul 2011.

In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992.

Cei peste 450 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale.