“Am mari dubii ca bancherii au inteles produsele derivate pe care le-au promovat”, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, care a precizat ca in secolul al XIX-lea bancherii care dadeau gres isi puneau pistolul la tampla, intrucat nu puteau iesi in societate cu imaginea patata.
Guvernatorul BNR spune ca industria financiar-bancara este la o rascruce in dezvoltarea sa si ca, in ultima perioada, increderea in sistemul bancar s-a erodat foarte mult.

Increderea are o mare componenta emotionala si depinde de cand lumea de calitatea bancherului. O banca nu poate rezista fara incredere. In secolul al XIX-lea bancherii cand dadeau gres isi puneau pistolul la tampla. Nu exista un formalism, erau mai degraba cutume si norme de conduita”, a precizat Isarescu la aniversarea a 20 de ani de la infiintarea Institutului Bancar Roman.

Acesta a explicat ca imprumutul este o derivatie a increderii si ca relatia de credit este umana, nu tehnica.

“Sper sa iesim din iluzia ca stabilim niste criterii, iar calculatorul da credite. Totusi, este insuficient ca la ghiseu angajatii sa fie politicosi. In perioada 2007-2008, angajatii bancilor au fost atat de politicosi cu clientii de le-au acordat credite, deoarece aveau ordine sa creasca cota de piata”, a mentionat guvernatorul BNR.

Isarescu spune ca conceptele promovate de Adam Smith (autor al Avutiei Natiunilor – n.r.) - lacomia antreprenorului, obtinerea profitului, alaturi de o piata libera – functionau in conditiile unei societati in care normele etice erau foarte puternice.

Glumind, putem spune ca lumea mergea duminica la biserica, iar acolo stabileau anumite reguli. Aceea era Anglia unde a aparut Avutia Natiunilor. In prezent, intr-o lume care se transforma, cu o capacitate de comunicare extreme de rapida, aparitia unor norme etice nu pare sa fie surprinzatoare”, a punctat Isarescu.

Oficialul bancii centrale a adaugat ca niciodata in istoria sistemului bancar nu s-a vorbit ca in prezent despre etica si profesionalism.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri