Brokerii au scenarii diferite in ce priveste impactul liberalizarii contului de capital asupra bursei. Unii cred ca liberalizarea contului de capital ar putea determina, pe termen scurt, iesirea unor bani de pe bursa. Acest fapt va duce la o scadere a cotatiilor, avand in vedere ca fondurile de investitii ar putea decide sa-si vanda actiunile la preturile mari din acest moment pentru a cumpara valuta ieftina. "In prezent, capitalul strain nu este supus nici unei restrictii in ceea ce priveste accesarea pietei de capital, dupa cum nici "exit"-ul nu suporta vreo conditionare. Acelasi regim este asociat si profiturilor realizate. Nu vad, asadar, ratiuni pentru care drenarea acestor fonduri catre bursa ar trebui corelata cu momentul liberalizarii aproape depline a contului de capital. Vad, in schimb, o motivatie pentru iesirea de capitaluri de pe bursa si deci o plafonare, daca nu chiar o diminuare a preturilor pe termen scurt", este de parere Dorin Ghidiu, broker la Vanguard. Potrivit acestuia, chiar daca, pe termen lung, intarirea leului ridica preturile la bursa, anticipata depreciere a valutelor ofera fondurilor de investitii posibilitatea de a-si imbunatati randamentul in valuta, vanzand, pe bursa, actiunile la cursurile apreciate din acest moment si cumparand valuta la un curs mic.

Un motiv in plus pentru aceasta "miscare" a marilor investitori este dat de faptul ca dimensiunea castigurilor in moneda de referinta depaseste profiturile din alte forme de plasament. In plus, Ghidiu sustine ca unele fonduri de investitii inregistrate in paradisuri fiscale beneficiaza, in tarile lor de rezidenta, de impozite zero, drept pentru care ar putea fi tentate sa "marcheze" profitul pe bursa (vanzandu-si actiunile) si sa pregateasca astfel "cash"-ul pentru achizitia de valuta, in vederea repatrierii. "Companii autohtone sau persoane fizice rezidente vor profita de acest context - preturi ridicate la bursa si curs valutar extrem de favorabil - pentru a-si maximiza cantitatea de valuta necesara achitarii unor debite exprimate in devize", comenteaza reprezentantul Vanguard.

Nu toti brokerii impartasesc insa aceeasi opinie. "Nu ma astept ca investitorii actuali pe bursa sa renunte la actiuni pentru a cumpara valuta. Randamentele pe piata de capital sunt in continuare suficient de mari, incat sa nu justifice o asemenea schimbare. In plus, de regula, investitorii straini mari au o strategie foarte bine definita, astfel incat nu isi schimba tipul de investitie foarte usor. In schimb, ma astept ca liberalizarea contului de capital sa atraga investitori noi in piata, care se vor orienta spre piata monetar-valutara. Insa este posibil ca o parte dintre acestia, pe masura ce se familiarizeaza cu piata financiara din tara noastra, sa devina interesati si de piata de capital", este de parere Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Alti reprezentanti ai societatilor de brokeraj vad o situatie de mijloc. "Apropierea liberalizarii contului de capital deja a adus investitori mari la bursa. Este posibil ca unii sa fie tentati sa vanda actiunile detinute, dar nu cred ca va fi un fenomen de masa. Pe de alta parte, acestia vor trebui sa aiba si cui sa vanda. In plus, investitia in actiuni este buna si este de asteptat ca actiunile sa creasca pana la sfarsitul anului, dar nu atat de spectaculos ca pana acum", considera Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri