Actionarii EFG Eurobank vor accepta pana la sfarsitul lunii februarie propunerea National Bank of Greece de preluare a controlului institutiei de credit printr-un schimb de titluri, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Planul National Bank a primit avizul comisiei pentru piata de capital din Grecia la inceputul acestei saptamani. Vineri va incepe o perioada de acceptare de 4-8 saptamani, astfel ca este sigur ca schimbul de actiuni va fi finalizat pana la sfarsitul lunii februarie, scrie publicatia elena, scrie Mediafax.

Potrivit propunerii National Bank, actionarii Eurobank vor primi pentru fiecare 100 de actiuni pe care le detin 58 de actiuni la banca rezultata in urma preluarii. Astfel National Bank, va emite circa 320,7 milioane de noi actiuni, in timp ce totalul titlurilor bancii rezultate in urma tranzactiei se va situa 1,276 miliarde.

Succesul ofertei publice pentru actiunile EFG Eurobank poate fi considerat sigur, scrie Kathimerini. National Bank a obtinut angajamentul irevocabil al actionarilor de baza ai EFG Eurobank, care impreuna controleaza 44% din titlurile bancii.

Actiunile EFG Eurobank se tranzactioneaza in prezent cu un discount semnificativ fata de cele ale National Bank, situatie care reprezinta un stimulent semnificativ pentru acceptarea propunerii de catre un numar ridicat de actionari.

Eurobank va intra sub controlul National Bank la sfarsitul lunii februarie, dar finalizarea procesului de fuziune intre cele doua institutii de credit nu va avea loc inaintea verii. Nu este clar in prezent daca cele doua institutii de credit vor fi recapitalizate inainte de fuziune, sau dupa finalizarea acestui proces.

Fuziunea va crea cea mai mare banca din regiunea extinsa a Europei de Sud-Est, cu active de circa 180 de miliarde de euro, apropiate ca valoare de PIB al Greciei. Portofoliul de credite se va situa la circa 110 miliarde de euro, iar depozitele la aproape 90 de miliarde de euro. Noua banca National Bank Group va avea aproape 1.850 de sucursale in strainatate si 952 in Grecia.

National Bank of Greece si EFG Eurobank sunt ambele prezente pe piata bancara din Romania. Atfel, National Bank of Greece detine Banca Romaneasca, iar EFG Eurobank are in proprietate Bancpost.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si