Pentru a obtine bani de pe piata de capital, o societate trebuie sa incerce sa se listeze la bursa.

Exista trei costuri mai importante pentru companie. Primul cost este cel de procesare a prospectului si ajunge, in cazul unei companii mari, de talia lui Flamingo, la 100.000 de euro. Apoi mai exista un cost variabil in functie de emisiunea de actiuni si care se plateste tot casei de brokeraj, fiind de regula de 0,5-0,9% din valoarea acesteia. Un ultim cost este taxa catre CNVM si este vorba despre 0,3-0,5% din valoarea emisiunii, spune Adi Lucsan, responsabil operatiuni clienti institutionali de la SSIF Intercapital Invest.

In SUA, potrivit datelor statistice, finantarea companiilor este asigurata in proportie de 70% prin piata de capital, fata de 30% prin credite bancare. In Europa in schimb, creditele bancare detin circa 60%, iar restul piata de capital. Din pacate, situatia in Romania este mult mai dramatica, in sensul ca finantarea prin piata de capital este sub 1%.

Cum se pot obtine bani

Pentru a obtine bani de pe piata de capital o societate trebuie sa incerce sa se listeze la bursa. Iar primul pas care trebuie facut este initierea unei oferte publice (IPO) prin care se vinde un procent din actiunile societatii, catre cei care doresc. O Oferta Publica Initiala constituie o modalitate de a stringe bani de la public, evitind astfel greutatile si obstacolele pe care le ridica imprumuturile bancare si procedurile aferente.

Pretul unei listari este negociabil cu Societatea de Servicii pentru Investitii Financiare (SSIF). Exista trei costuri mai importante pentru companie. Primul cost este cel de procesare a prospectului si ajunge, in cazul unei companii mari, de talia lui Flamingo, la 100.000 de euro. Apoi mai exista un cost variabil in functie de emisiunea de actiuni si care se plateste tot casei de brokeraj, fiind de regula de 0,5-0,9% din valoarea acesteia. Un ultim cost este taxa catre CNVM si este vorba despre 0,3-0,5% din valoarea emisiunii, ne anunta in mare cit costa listarea la bursa a unei firme Adi Lucsan, responsabil operatiuni clienti institutionali de la SSIF Intercapital Invest. Este drept ca in situatia unei firme mai mici listarea poate ajunge la 30-50.000 de euro. O suma care este recuperata imediat chiar din emisiunea de actiuni scoasa la vinzare.

Cine a venit in ultimii ani la bursa

In ultimii ani, mai multe companii au lansat Oferte Publice Initiale. Este vorba despre Broker Cluj (o societate de brokeraj), Vrancart Adjud (o societate producatoare de carton ondulat), despre Flamingo International si Socep Constanta. Per total din IPO numai aceste companii au atras 20 de milioane de euro. Bani buni pentru orice societate care doreste sa se dezvolte, dar la costuri mult mai mici. Spre exemplu, la Broker Cluj pretul unei actiuni in oferta publica initiala a fost stabilit de societatea de brokeraj la 15.500 de lei pe actiune, fiind vindut un numar de 5.778.647 de actiuni. Suma atrasa de pe piata de capital ajungind la 89.569.028.500 de lei vechi, adica in jur de 2,5 milioane de euro.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=93&cHash=7eb4290379

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri