La cum a inceput 2013 se pare ca acesta va fi anul marilor insolvente din industrie, intrucat odata cu venirea crizei bancile au tot amanat recuperarea creditelor neperformante sperand ca economia isi va relua cresterea, iar companiile isi vor reveni.
Rand pe rand, Oltchim, Mechel Targoviste, Dobrogea Grup sau Romet Buzau au intrat in insolventa la inceputul anului.

Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca in ianuarie sumele datorate de debitorii aflati in insolventa se ridicau la aproape 10 miliarde lei (2,28 miliarde euro), nivelul fiind de peste 9 ori mai mare comparativ cu cel inregistrat in aceeasi luna a anului trecut. Totodata, numarul persoanelor juridice aflate in insolventa raportate de banci la BNR a ajuns la 2.234 de firme, in urcare de aproape 6 ori fata de ianuarie 2012.

Online Graphing
Astfel, suma medie datorata de o companie aflata in insolventa institutiilor de credit era de 4,5 milioane lei (peste un milion de euro) in prima luna a anului.

“2013 va fi anul marilor insolvente din industrie, cand vedem ce companii au intrat in incapacitate de plata – Oltchim, Mechel, Romet, Dobrogea SA. De asemenea, se pregatesc sa intre in insolventa Termoelectrica si Compania Nationala a Huilei”, a precizat Remus Borza, partener-coordonator Borza si Asociatii.

El spune ca bancile au tot ascuns sub pres creditele neperformante ale companiilor in ultimii ani iar acum, fiind presate de pierderile mari, sunt nevoite sa recurga la toate modalitatile pentru a-si recupera banii.

Sistemul bancar a incheiat anul trecut cu piederi totale de 2,12 miliarde lei, aproape triple fata de 2011.

Online Graphing
Potrivit BNR, sumele restante inregistrate de debitorii aflati in faliment s-au ridicat la 1,55 miliarde lei (353,5 milioane euro), dublu fata de nivelul raportat in urma cu un an.

„Odata ce o companie a intrat in faliment gradul de recuperare al datoriilor este foarte mic. De exemplu, procesul de restructuare al unei societati din insolventa este de sub 1% si de cele mai multe ori firmele ajung in faliment”, a explicat Borza.

Datele Coface Romania arata ca in 2012 retailul a fost domeniul cu cele mai multe insolvente cu aproape 5.400 de firme, cu 22% mai mult decat in 2011 si comertul cu ridicata si distributia, cu 3831 de firme in insolventa, in scadere cu 12%.

Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, declara saptamana trecuta ca din perpectiva clientului nu se intelege ca exista doua categorii de firme in Romania, cele care platesc la timp si cele care nu platesc, iar ultima categorie creste costurile pentru prima.

„Intrebarea mea este cine are nevoie de sprijinul nostru? Eu zic ca cei care produc ar avea nevoie de sprijinul nostru. In realitate, ceea ce facem este exact invers, protejam pe cei care nu produc si nu creeaza valoare in economie. Numai 1% dintre firme ies din insolventa printr-un proces de reorganizare”, spunea van Groningen.

In prezent, pe rolul instantelor exista aproape 35.000 de dosare de insolventa, iar perioada medie de inchidere a acestor proceduri este de 9 luni, in peste 70% din cazuri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri