Populatia ar trebui sa constituie depozite de sub 100.000 euro, iar cei cu lichiditati de peste 4,2 milioane de euro sa le imparta in cele 42 de banci din Romania si sa investeasca diferenta in piata de capital, la bursa sau in fonduri de investitii, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea
Intrebat daca vor aparea efecte in piata interna dupa deciziile luate in Cipru si daca populatia ar trebui sa se teama in legatura cu siguranta plasamentelor din banci, Lazea a aratat ca exista suficiente institutii de credit in Romania astfel incat populatia sa-si constituie depozite de sub 100.000 de euro, plafon care este garantat, scrie Mediafax.

"Fiecare are posibilitatea sa plaseze cate 100.000 de euro in cele 42 de banci. Cine are mai mult de 4,2 milioane de euro, sa investeasca (diferenta - n.r.) in piata de capital, pe bursa sau in fonduri de investitii", a spus Lazea.

Oficialul bancii centrale sfatuieste populatia sa nu tina banii "la saltea", pentru ca oricat de mica ar parea dobanda oferita de banci, suma primita protejeaza impotriva macar partial impotriva devalorizarii.

Deponentii cu peste 100.000 de euro in cele mai mari doua banci din Cipru ar putea inregistra pierderi de circa 40% din sumele peste acest nivel, in timp ce masurile de control al capitalului ar putea ramane active mai multe saptamani, a declarat marti ministrul cipriot de Finante, Michalis Sarris.

Depozitele din Cipru sunt garantate, la fel ca si in Romania si restul UE, in limita a 100.000 de euro, insa pentru sumele ce depasesc acest prag pierderile s-ar putea situa la 40%, in urma conditiilor impuse de statele zonei euro pentru un pachet de imprumuturi externe.

Acordul dintre Cipru si statele zonei euro pentru imprumuturi de 10 miliarde de euro prevede pierderi pentru deponentii cu peste 100.000 de euro de la cele mai mari doua banci ale tarii. Cyprus Popular Bank (Laiki) va fi inchisa, iar depozitele de la cea mai mare banca, Bank of Cyprus, vor inregistra pierderi in cadrul unui proces de restructurare.

Laiki va fi inchisa, iar depozitele de sub 100.000 de euro, garantate de stat conform legislatiei europene, vor fi transferate la Bank of Cyprus. Sumele care depasesc 100.000 de euro vor fi blocate in conturi si folosite pentru plata datoriilor bancii si recapitalizarea Bank of Cyprus, pierderile deponentilor urmand sa fie eventual convertite in actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri