Cea dea patra zi a saptamanii a coincis la bursa sibiana cu revenirea lichiditatii, la finalul sesiunii volumul de transfer ajungand la un total de 14.243 contracte futures si options, iar cel echivalent in RON la aproape 26,5 milioane, informeaza Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (BMFM) Sibiu.

Cresterea rulajului s-a realizat pe fondul scaderilor consistente ale cotatiilor, directie care a convenit de minune speculatorilor short. Pe de alta parte, bursa sibiana ramane locul ideal unde, in urma unor oscilatii negative puternice, detinatorii de portofolii de actiuni pe piata la vedere se pot proteja eficient.

Scaderea numarului de pozitii deschise indica faptul ca, identificand bune oportunitati, unii investitori isi marcheaza deja profiturile inainte de data scadentei. Pe linga avantajele contractelor pe derivatele pe actiuni, bursa sibiana a confirmat ca, de-a lungul acestuia an, s-a constituit drept un fidel baromentru in cea ce priveste evolutia raporului euro-leu.

In aria contractelor valutare, s-a evidentiat deprecierea monedei europene in raport cu cea americana, un euro pierzand 0,013 unitati si 0,007 unitati, pana la valorile de cotare de 1,27 dolari si 1,278 dolari, directie conforma cu evolutia de pe pietele internationale unde moneda unica a pierdut circa 170 pipsi. Pentru raportarea la leu, euro nu a voluat in culoare de pret foarte largi, fiind cotat la 3515 lei pentru iunie si 3,5095 lei pentru septembrie.

Pe parcursul sedintei, derivatele cu cea mai mare cautare s-au dovedit din nou cele pe SIF-uri, un procent de circa 73 la suta din rulajul total revenindu-le acestora. Numarul unu in preferintele jucatorilor au fost DESIF 5 Oltenia care au atras peste 4480 contracte. Ultimele tranzactii cu DESIF 5 s-au realizat la valori de 2,112 lei si 2,195 lei pe actiune, ilustrand scaderi de 0,133 lei/titlu pentru scadenta curenta si 0,139 lei/actiune pentru scadenta septembrie. In procente, acestea au echivalat cu 5,92 la suta respectiv 5,96 la suta.

Pe scadere au evoluat si derivatele pe activele SIF 2 Moldova, in cazul lor deprecierile cifrandu-se la 0,0980 lei/actiune pentru iunie si 0,1 lei/actiune pentru septembrie. Ele au fost cotate la 1,749 lei/titlu pentru scadenta in derulare si 1,83 lei/titlu pentru scadenta septembrie. Volumul de trasfer echivalent cu peste 3 milioane de actiuni le-a asigurat acestora locul doi in ierarhia zilnica a lichiditatii.

Tabloul complet al unei zile dominate de SIF-uri a fost completat de SIF 3 Transilvania, pe ale carei instrumente derivate au fost realizate peste 2.900 contracte futures. La inchidere, un titlu DESIF 3 valora 1,7811 lei pentru jumatatea anului si 1,84 lei pentru scadenta din toamna, valori conturate in urma scaderilor de 0,0919 lei si 0,105 lei pe actiune. Speculatorii care au preferat aceste titluri au putut obtine pe vanzare un randament de circa 33 la suta pentru scadenta iunie si 37,5 la suta pentru septembrie, raportat la intreaga zi.

Printre remarcatele sesiunii s-au aflat si derivatele pe actiunile companiei "Petrom". DESNP au marcat 1801 contracte si au scazut cu 0,0068 unitati si 0,009 unitati, pana la valori de 0,5072 lei si 0,52 lei/titlu pentru datele scadente existente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri