Listarea cluburilor de fotbal din Romania la Bursa de Valori Bucuresti, este un subiect prematur, conform reprezentantilor cluburilor. Clubul Rapid, devenit societate pe actiuni, nu se grabeste sa intre la Bursa. Listarea este amanata pentru urmatorii ani, cand clubul estimeaza rezultate mai bune, care sa atraga atentia investitorilor.

"Stiu ca inscrierea pe Bursa implica parcurgerea unor etape, dar deocamdata este prea devreme sa vorbim despre asta. In acest moment, scopul nostru este sa ajungem cat mai sus in competitiile europene, pentru ca succesul de pe gazon ne va aduce mai tarziu succes si in ringul Bursei", a declarat presedintele clubului, Dinu Gheorghe. De asemenea, patronii echipelor se tem ca listarea la Bursa, ii va face sa isi piarda controlul exclusiv asupra deciziilor, prin aparitia noilor actionari, transmite Mediafax.

Constantin Iacov, presedintele FC National, pune decizia de a nu lista clubul la Bursa, pe seama societatilor listate, dar care nu sunt tranzactionate, remarcand ca unei echipe de fotbal ii este greu sa fie competitiva pe piata de capital din Romania.

"Este inca foarte devreme pentru toate echipele din Romania sa fie cotate la Bursa de Valori. Pentru a face acest pas, trebuie atins un anumit prag de performanta, atat in plan economic, cat si sportiv", a declarat Nicolae Badea, presedintele Clubului Dinamo. In ceea ce priveste Clubul Steaua, Gigi Becali a aratat ca pentru a se lista la Bursa, o echipa are nevoie de venituri mari.

"Sezonul asta, cu toate performantele reusite in Europa, Steaua a iesit aproape pe zero, hai sa zic cu vreo 50.000 de dolari in plus sau in minus. Dar daca fac socoteala de cand am inceput sa investesc la echipa, adica in ultimii sase ani, imi da un minus de circa 20 milioane de dolari. Asa ca lumea nu prea ar avea motive sa cumpere actiuni", a concluzionat Becali. In plus, teama de a pierde controlul asupra deciziilor il face sa nu doreasca sa intre pe Bursa.

"Un actionar care ar ajunge la 10% sau la 15% ar putea sa-mi ceara sa-l dau afara pe Olaroiu sau pe M.M. Stoica. Iar eu nu vreau certuri. Mai bine sa ramana Steaua 100% in proprietatea familiei Becali timp de 2000 de ani de aici inainte", incheie Gigi Becali. Listarea cluburilor la Bursa impune anumite reguli. In primul rand cluburile vor trebui sa aiba o capitalizare anticipata de minimum un milion de euro, iar actiunile pentru care a fost solicitata admiterea la tranzactionare sa fie distribuite investitorilor intr-o proportie de cel putin 25% din capitalul subscris. Argumentul cel mai important care amana listarea cluburilor este obligatia de a prezenta deschis situatia financiara anuala a clubului, cu venituri, cheltuieli si incasari din vanzarile de jucatori.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri