Raiffeisen Asset Management, societatea specializata in administrarea investitiilor a Raiffeisen Bank, a lansat astazi primele doua fonduri deschise de investitii: Raiffeisen Prosper si Raiffeisen Benefit.
Raiffeisen Bank urmeaza astfel tendinta altor banci de pe piata de a intra pe piata fondurilor mutuale pentru a atrage si prin aceste produse resurse financiare de pe piata.

Potrivit lui Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, investitia estimata in aceste doua fonduri este de 17 milioane de lei (4,7 mil. de euro).

Politica de comisioane utilizata de Raiffeisen Asset Management in cazul celor doua fonduri este foarte atractiva, precizeaza oficialii Raiffeisen. Astfel, cele doua fonduri de investitii vor incuraja investitiile pe termen mai lung de un an si sa descurajeze investitiile speculative care urmaresc oscilatii pe termen scurt ale pietei. In cazul Raiffeisen Prosper, comisionul de rascumparare va fi de 5% pentru titlurile de fond tinute mai putin de 3 luni, 2,5% pentru titlurile tinute intre trei luni si un an si 0 pentru titlurile pastrate mai mult de un an.

Raiffeisen Asset Mangement (RAM) va avea fara indoiala un aport important la dezvoltarea pietei fondurilor de investitii din Romania. Argumentele noastre sunt legate de expertiza managementului si de avantajele pe care le aduce apartenenta la un grup financiar puternic prezent in Romania, care opereaza pe piata bancara si de capital printr-o retea teritoriala diversificata. In plus, beneficiem si de expertiza Raiffeisen Capital Management din Viena, compania grupului Raiffeisen pentru administrea fondurilor de investitii, lider de piata din Austria si care administreaza si active de 37 de miliarde de euro, a spus James Stewart, vicepresedintele Diviziei Trezorerie si Piete de Capital a Raiffeisen Bank.

Fondul deschis de investitii Raiffeisen Prosper va fi orientat preponderent spre investitii in actiuni, intr-o proportie de maxim 80%, celelalte active fiind reprezentate de instrumente financiare cu venit fix. Obiectivul acestui fond este cresterea capitalului pe termen mediu si lung. Raiffeisen Prosper se adreseaza si clientilor care doresc sa beneficieze de avantajele investitiilor pe pietele de capital ale Romaniei si ale altor tari avand o crestere economica sustinuta.

Fondul deschis de investitii Raiffeisen Benefit este un fond orientat preponderent spre investitii in obligatiuni, dar se pot face investitii si in actiuni pana la 30% din active, avand ca obiectiv un randament relativ stabil combinat cu un potential de crestere moderat. Fondul se adreseaza si clientilor preocupati de nivelul actual al dobanzilor si care preferi investitiile cu grad de risc relativ scazut.

Potrivit lui Mihail Ion, presedinte Raiffeisen Asset Management deciziile de investitii sunt bazate pe analiza conditiilor macroeconomice - adaptarea structurii portofoliului de instrumente cu venit fix la starea economiei si la evolutiile ratei de dobanda; primul pas in analiza unei companii, analiza fundamentala factorii fundamentali ce determina valoarea unui emitent, cum ar fi profiturile viitoare estimate, politica de dividend, existenta unor oportunitati de investitii, calitatea managementului, dar si pe analiza indicatorilor de piata analiza indicatorilor ce compara pretul unei actiuni cu masuri
ale profitabilitatii/situatiei financiare ale emitentului.

Vom fi prezenti si in piata administrarii fondurilor private de pensii, atunci cand aceasta va deveni operationala, a spus Felicia Popovici, vicepresedinte Raiffeisen Asset Management si membru in conducerea Asociatiei Pensiilor Administrate Privat din Romania.

Ce sunt Fondurile Deschise de Investitii?

Fondurile Deschise de Investitii reprezinta modalitati de plasare a resurselor financiare disponibile, foarte populare in tarile dezvoltate si care au dobandit o importanta din ce in ce mai mare si in tarile Europei Centrale si de Est.

Sunt organisme care colecteaza bani de la investitori si investesc in diferite tipuri de instrumente financiare (actiuni, obligatiuni, depozite, certificate de trezorerie) dupa reguli care sunt stabilite in stransa legatura cu obiectivele fondului.

Fondurile deschise de investitii isi au originea in Statele Unite. Au aparut ca o necesitate in vederea atenuarii riscurilor, considerate ridicate, aparute odata cu investitiile in diferitele instrumente financiare si reprezinta o modalitate eficienta de economisire pe termen lung. Daca in 1980 una din 16 familii aveau bani investiti in astfel de fonduri, astazi acest raport este de o familie din doua. Aceasta crestere din ultimele decenii s-a realizat intr-un mod la fel de accentuat atat in ceea ce priveste numarul fondurilor (de la 5.325 in 1994 la 8.044 in 2004) cat si in ceea ce priveste totalul capitalului administrat in aceste fonduri de la 2.155 miliarde USD in (1994) la 8.106 miliarde USD in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri