Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta cu 0,43 bani mai mare, de 4,4916 lei/euro. In sesiunea precedenta, cursul a fost de 4,4873 lei/euro.

Totodata, rata de schimb leu/dolar american a coborat cu 0,11 bani, la 3,2674 lei/dolar. Leul s-a apreciat si in raport cu francul elvetian, iar cursul de referinta a crescut de la 3,6718 lei/franc la 3,6770 lei/fran.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. La deschiderea sedintei de miercuri, pe piata interbancara de la Bucuresti euro era cotat la 4,4825 lei, cu 0,65 - 0,85 bani (0,14% - 0,19%) sub nivelurile de la inchiderea sesiunii anterioare, de 4,4890 - 4,4910 lei/euro, informeaza Mediafax.

Ulterior, rata de schimb a inceput sa creasca treptat, in cadrul unor tranzactii cu volume in crestere. Cel mai ridicat nivel tranzactionat a fost de 4,4950 lei, deprecierea leului fiind in linie cu miscarea inregistrata de monedele statelor din regiune, determinata de retragerea investitorilor din Ucraina, in contextul escaladarii violentelor din aceasta tara.

"Deprecierea leului si a celorlalte monede din regiune este determinata in principal de situatia din Ucraina, la care se adauga factori specifici fiecarei tari. In cazul Romaniei avem situatia incerta pe plan politic. La deprecierea leului ar putea contribui si scaderea dobanzilor pe piata", a afirmat un dealer.

Curs valutar BNR astazi, 8...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 8 mai: leul revine pe crestere firava

Spre jumatatea sedintei, au aparut in piata ordine de vanzare de valuta, iar dealerii nu exclud ca acestea sa provina din partea BNR, care vrea sa vanda valuta de la MFP. Ratele medii ale dobanzilor afisate luni pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au coborat semnificativ, fiind de 2,12 - 2,62% pe an, dupa ce marti s-au plasat la 4,17 - 4,67% pe an. Evolutia este explicata de dealeri prin faptul ca se apropie finalul perioadei de rezerva.

Dobanzile au scazut, astfel, sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 3,5% pe an. In acelasi timp, ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana au coborat de la 4,16-4,66% la 2,84 - 3,34% pe an.

Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, se plaseaza la 3,63% pe an.

Curs valutar BNR astazi, 7...
Citeste si: Curs valutar BNR astazi, 7 mai: leul trece pe depreciere


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Curs valutar BNR astazi, 9 mai: leul se depreciaza din nou