Fitch: ratingurile Garanti Bank, retrogradate cu o treapta

Fitch Ratings a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Garanti Bank (Garanti Romania), la nivelul BB+, cu perspectiva stabila, ca pentru datoriile pe termen lung. In ceea ce priveste datoriile pe termen scurt, ratingul a ajuns la nivelul B, ca urmare a reducerii calificativelor bancii-mama, Turkiye Garanti Bankasi.

Ratingul de sprijin al Garanti Bank a fost revizuit de la nivelul 2 la 3, in timp ce ratingul de viabilitate, de nivel b, nu a fost afectat de masura, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Decizia Fitch a fost determinata de retrogradarea ratingului pentru datoriile pe termen lung al Turkiye Garanti Bankasi (TGB), la nivelul BBB-, cu perspectiva stabila, potrivit Mediafax.

Ratingurile pentru datoriile pe termen lung si de sprijin ale Garanti Bank sunt sustinute de opinia Fitch ca banca este o subsidiara de importanta strategica pentru TGB.

Garanti Romania imparte cu compania-mama brandul si sistemele IT, iar managerii de varf si membrii board-ului provin din TGB. Fitch considera ca TGB are o motivatie puternica de sustinere a Garanti Bank, avand in vedere integrarea puternica si riscul mare la adresa reputatiei TGB, daca subsidiara ar intra in default.

Citeste si:
Fitch își revizuiește estimările privind economia: cum arată noua...
Fitch își revizuiește...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Perspectiva stabila acordata ratingului datoriilor pe termen lung al Garanti Romania reflecta perspectiva atribuita calificativului TGB.

Ratingurile Garanti Romania sunt influentate de modificarea ratingurilor TGB. Avand in vedere ca ratingul TGB a fost retrogradat recent, este improbabila o imbunatatire a calificativelor, pe termen mediu. In plus, daca Fitch isi va modifica opinia referitoare la capacitatea TGB de sustinere a Garanti Romania, atunci ratingurile diviziei ar putea fi modificate in scadere.

Grupul Garanti Romania reuneste Garanti Bank, Garanti Leasing (marca sub care functioneaza compania Motoractive IFN SA) si Garanti Credite de Consum (marca sub care functioneaza Ralfi IFN SA).

Grupul Garanti ofera servicii financiare pe piata locala catre peste 500.000 de clienti. Garanti Bank se plaseaza pe pozitia 12 in clasamentul bancilor din Romania dupa active, avand in primul trimestru un profit net de 9,2 milioane euro, in crestere cu 8,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Citeste si:
Fitch: Modul în care se majorează pensiile, important pentru...
Agenția Fitch: Modul în care...

Garanti Bank a incheiat anul trecut cu active de peste 1,6 miliarde euro, revenindu-i o cota de piata de circa 2%. Totodata, volumul total de credite al bancii a ajuns la 1,09 miliarde euro, cu 5,4% peste nivelul inregistrat in anul precedent.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri