Teodorovici a declarat, marti, ca a cerut un raport al modului in care inspectorii ANAF au fost prezenti, in special pe litoral, intre 1 si 3 mai, pentru a sti exact care au fost controalele, efectele, amenzile sau situatiile cu care s-au confruntat.

"Tin ca si ANAF sa aiba un mod foarte transparent in a-si stabili esantionul de control in timpul unei luni. Aici cred ca trebuie schimbata total abordarea. Daca astazi, sa zicem controalele se fac ca urmare a unor sesizari, din diferite zone, rapoartele Curtii de Conturi sau alte surse de informare, cred ca trebuie un pic adaugat si schimbat pe fond, si anume, un esantion de verificare trebuie stabilit foarte clar cu elemente foarte transparent stabilite. Adica, nimeni din afara sa nu poat interveni sau impune un anumit control daca acel control nu se justifica, ca urmare a unei metodologii de risc stabilite de la inceput", a adaugat Teodorovici, citat de Mediafax.

El a dat ca exemplu trei categorii potrivit carora trebuie stabilit acest esantionul de control.

Citeste si:

"In esantionul de control lunar trebuie sa fie aduse companii din fiecare categorie a agentilor economici, si mari, si mijlocii, si mici, egale cu ponderea pe care acestea o au in totalul de companii la nivel national, pentru a evita orice fel de discutie pe aceasta zona. Al doilea element care compune acest esantion este cel legat de firmele care provin din lista aceea neagra, sa spunem, care timp de 24 de luni se constituie cu firme care nu au respectat prevederile legale la verificrile ANAF. De acolo, cei care au fost verificati si stiu ca au incalcat legea o data, sa stie ca oricand ii poate calca un control pentru a verifica daca, intr-adevar, au revenit la abordari normale, conform legii. O a treia componenta este cea legata de sursele de informare, fie plangeri, sesizari facute de catre piata, rapoartele Curtii de Conturi si alte astfel de informari. deci un mod transparent de a-si stabili esantionul de control", a aratat Eugen Teodorovici.

Ministrul a precizat ca a discutat cu conducerea ANAF despre elaborarea cat mai rapida a unei astfel de metodolgii, care va fi discutata si cu mediul de afaceri, astfel incat nimeni sa nu poata impune un control daca el nu face in mod justificat parte dintr-un plan de control.

Inspectorii de la Directia Generala Antifrauda Fiscala (DGAF) au dat amenzi de aproape doua milioane de lei si au confiscat venituri si bunuri in suma de 200.000 de lei, in urma unor controale facute in minivacanta de 1 Mai in tara, cele mai multe abateri fiind constatate in cluburile din Mamaia.