Piata asigurarilor din Romania a inversat anul trecut trendul de scadere din perioada 2013 - 2014 si a incheiat 2015 cu un volum al primelor brute subscrise de 8,75 miliarde de lei, in crestere cu 8,2% fata de nivelul din anul anterior, potrivit unui raport al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

"La aceasta evolutie pozitiva au contribuit atat segmentul asigurarilor generale, cat si cel al asigurarilor de viata. A avut loc o imbunatatire a gradului de acoperire a rezervelor tehnice cu active admise, cresterea calitatii activelor si un nivel mai ridicat de cedare in reasigurare. In acelasi timp, numarul mediu de zile de solutionare a daunelor s-a redus. Ca grad de penetrare, cresterea nu este doar valorica cat si calitativa", a declarat Misu Negritoiu, presedintele ASF.

In opinia sa, in asigurari procesul de aliniere si refacere al pietei a fost unul radical. "In 2015, ne bucura reluarea cresterii pe baze sustenabile. Piata asigurarilor a devenit mai transparenta, predictibila si mai stabila. Poate aceste lucruri nu se vor intampla in totalitate, dar argumente exista. Drept urmare, 2016 va fi o piata intr-o continua crestere si mult mai stabila", a mai spus presedintele ASF.

El a aratat, de asemenea, ca "procesele calitative care s-au intamplat in piata nu sunt independete de masurile noastre. Trebui sa aducem piata asigurarilor la o aliniere a investitiilor in active mult mai lichide si mai sigure. S-au imbunatit si rulajele, dar si constientizarea importantei incasarilor intre asiguratori".

Printre masurile "radicale" luate de Consiliul ASF in 2015, se afla solicitarea intrarii in faliment a Astra Asigurari din luna august, aflata, pana atunci, in administrare speciala, dupa ce compania nu a reusit sa atraga 425 milioane lei la capital, despagubirile urmand sa fie acordate de Fondul de Garantare. Compania de asigurari Astra a intrat in mod oficial in faliment, dupa o decizie definitiva in acest sens a Curtii de Apel Bucuresti din aprilie 2016.

Citeste si:
Scot asiguratorii straini bani din tara prin reasigurare?
Asiguratorii straini sunt...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce impact vor avea cele 4 companii nou intrate pe piata RCA?