Raiffeisen Bank a primit 700 de notificari de dare in plata din mai - de la adoptarea legii - si pana in prezent, dar o treime dintre solicitari au vizat credite sanatoase, care nu aveau nicio zi de intarziere la plata, a declarat in emisiunea Profesionistii in Banking Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.

El a precizat ca imediat dupa adoptarea legii au aparut multe notificari, acum ritmul s-a temperat la 2-3 pe zi, dar evolutia pietei imobiliare este cea care va dicta ritmul. Mai mult de jumatate dintre creditele date in plata au fost in franci elvetieni, iar restul sunt in mare masura in lei.

"Sunt tot felul de cazuri. De exemplu, o treime din clienti nu au avut nicio intarziere, sunt la zi, si atunci este corect sa asumam ca este o tranzactie imobiliara. Valoarea casei este mai mica decat creditul, atunci scap de ea, mai ales cand este vorba de a doua casa. Este o tranzactie financiara", a spus van Groningen.

Citeste astazi in Wall-Street PRO cat a investit anul acesta Raiffeisen Bank in digitalizare, de ce piata nu are nevoie de mai mult de 5 banci universale si pe ce motoare de crestere pariaza banca in urmatoarea perioada.

Presedintele Raiffeisen Bank precizeaza ca printre aceste 700 de notificari sunt, desigur, oameni cu probleme financiare, cupluri care divorteaza si cea mai simpla solutie pentru a scapa de credit este sa dai casa in plata, dar si oameni care au crezut ca prin aceasta notificare pot negocia mai bine cu banca.

Raiffeisen Bank a constituit ca urmare a legii privind darea in plata provizioane de peste 40 milioane de euro, in baza unui model de prognoza aplicat intregului portofoliu.

"Acum se confirma destul de bine modelul pe care l-am folosit, dar depinde de ce se intampla cu cursul de schimb, piata imobiliara. Modelul se uita la portofoliu in intregime si ia in considerare fluctuatiile de curs, maturitatea portofoliului, fluctuatiile in piata imobiliara, cresterile de salarii sau indicatorii loan to value si debt to income", a explicat bancherul.

Urmariti toata emisiunea cu Steven van Groningen pe Wall-Street PRO si veti afla:

  • de ce piata nu are nevoie de mai mult de 5 banci universale
  • pe ce motoare de crestere pariaza Raiffeisen in urmatoarea perioada
  • de ce banca mama a Raiffeisen cere dividende mai mari
  • cat a investit anul acesta Raiffeisen Bank in digitalizare

Esti interesat de digitalizare? Participa la editia speciala a Banking 2.0 dedicata eliminarii hartiei in mediul bancar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri