Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) dezminte informatiile aparute in presa potrivit carora, in perioada 2015 - 2016, tariful mediu al primelor RCA a crescut cu 25%, in timp ce daunele platite au scazut si arata ca sistemul de asigurari nu functioneaza pe sistemul prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp.

"RCA este, prin definitie, un segment de asigurari “cu coada lunga” (long tail), ceea ce inseamna, in principiu, ca nu functioneaza pe sistemul prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp. In cazul in care segmentul RCA ar functiona pe acest sistem (prime colectate versus daune platite pentru aceeasi perioada de timp) implicatiile ar fi urmatoarele: o companie care renunta la licenta RCA nu ar mai trebui sa plateasca daune pentru ca nu mai colecteaza prime", potrivit UNSAR.

"Dar, atunci cine ar plati daunele pana la expirarea ultimei polite si a datoriilor ce decurg din politele in vigoare la un moment dat? Similar, pentru o companie aflata in faliment, care nu mai incaseaza prime, in ipoteza prezentata mai sus nu ar mai trebui platite nici daunele, ceea ce nu se intampla in realitate, aceste datorii fiind preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor. Astfel, datele Autoritatii de Supraveghere Financiara citate in presa nu contin toate informatiile relevante care sunt folosite in calculul ratei combinate a daunei pe segmentul RCA", mai arata asiguratorii.

Asociatia subliniaza ca primul element este valoarea despagubirilor aferente clientilor Astra Asigurari dupa luna septembrie a anului 2015 (cand a fost cerut falimentul companiei), care nu au fost incluse in statistica. Suma de plata dupa falimentul Astra Asigurari este estimata de Fondul de Garantare a Asiguratilor la circa 500 milioane lei, la care se adauga cele aproximativ 160 milioane de lei aferente daunelor pe Carte Verde (pe care le plateste BAAR).

Apoi, "un alt element important ar fi valoarea despagubirilor platite pentru daune morale provenite din vatamari corporale stabilite ca urmare a deciziilor instantelor de judecata". Procesele se pot intinde pe durata a cativa ani, motiv pentru care despagubirea pentru un accident produs in anul 2015 poate fi, de exemplu, platita cativa ani mai tarziu.

UNSAR: Datele statistice citate nu contin rezervele de daune

"Sumele platite pentru acest segment au crescut in fiecare an, in anul 2015 fiind mai mari cu 2.000% fata de 2007. In plus, chiar si in cazurile in care valoarea despagubirilor se stabileste pe cale amiabila exista situatii in care o dauna cu vatamari corporale poate genera obligatii de plata pentru asigurator pe perioade indelungate, de pana la 20-30 de ani, daca discutam, de exemplu, de cazul unor tratamente sau indemnizatii de tip renta", arata UNSAR.

Asiguratorii mai precizeaza faptul ca datoriile cu daunele ale companiilor de asigurari sunt compuse din: indemnizatiile brute platite, rezervele de dauna avizate si rezervele de daune intamplate dar neavizate (Incurred But Not Reported Losses - IBNR). Datele statistice citate nu contin rezervele de daune intamplate dar neavizate (IBNR), dar nici rezervele de dauna avizate.

"Aceste rezerve de dauna nu sunt incluse in raportarile de daune platite, ci sunt incluse la categoria rezervelor, si trebuie luate in calculul cumulat al sumelor de bani pe care societatile de asigurare le vor plati pentru despagubiri. In cadrul acestor rezerve de daune, daunele morale au o pondere importanta, motiv pentru care aceste rezerve pot atinge valori foarte mari, care vor fi platite, in functie de hotararile instantelor de judecata, chiar si dupa cativa ani de la producerea daunelor. De asemenea, cheltuielile companiilor de asigurari nu sunt prezentate in statistica", potrivit UNSAR.

Conform datelor ASF, pentru anul 2015, valoarea primelor brute subscrise a fost de 3.289 mil. lei, in timp ce totalul daunelor (inclusiv rezervele de daune) a fost de 4837,9 mil. lei. Indemnizatiile brute platite in 2015 au fost de 2029,8 mil. lei, rezervele de dauna avizate au fost de 1.883,8 mil. lei, iar rezervele de dauna neavizate au fost de 924,3 mil. lei.

Sursa foto: Jirsak / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri