Volumul primelor brute subscrise aferente contractelor de asigurare incheiate in perioada 1 ianuarie ľ 30 septembrie 2006 a fost de 4,25 miliarde lei (circa 1,20 miliarde euro ), potrivit raportarilor societatilor de asigurari, a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Din acest total, primele brute subscrise aferente contractelor de asigurari generale s-au cifrat la 3,43 miliarde lei, in timp ce asigurarile de viata au generat prime subscrise in suma de 811,29 milioane lei", se afirma in comunicatul Comisiei.

Primele subscrise in primele trei trimestre din 2006, aferente ambelor categorii de asigurare, reprezinta 96% din volumul inregistrat in cursul intregului an 2005. In cazul categoriei de asigurari generale, acest procent este de 102%, iar in cazul asigurarilor de viata, de 78%, se mai spune in comunicatul CSA citat de NewsIn.

La finele celui de-al treilea trimestru al anului 2006, erau in vigoare 14.160.400 de contracte de asigurare, din care 8.418.353 contracte de asigurari generale si 5.742.047 contracte de asigurari de viata. Comparativ cu situatia existenta la sfarsitul anului 2005, numarul total de contracte in vigoare la 30 septembrie 2006 este cu aproximativ 22% mai mare, se mai afirma in comunicat.

"Apreciem ca evolutia din primele trei trimestre a pietei este una foarte buna si sustine prognoza atingerii in acest an a unui nivel de circa 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB)", a declarat, miercuri, presedintele CSA, Angela Toncescu, citata in comunicat.

In perioada analizata, ca urmare a producerii riscurilor asigurate, potrivit contractelor incheiate, societatile de asigurare au platit indemnizatii in suma totala de 1,82 miliarde lei, din care 1,72 miliarde lei aferente asigurarilor generale si 99,57 milioane lei aferente asigurarilor de viata.

Fata de totalul indemnizatiilor platite in cursul intregului an 2005, volumul inregistrat in primele trei trimestre ale anului curent reprezinta 104%, se mai spune in comunicatul CSA.

"Aditional, pentru contractele de asigurari de viata care includ clauze privind posibilitatea de rascumparare, societatile de asigurare au platit sume de rascumparare in valoare totala de 114,05 milioane lei", precizeaza comunicatul.

Cele mai mari ponderi in totalul primelor brute subscrise din asigurari generale sunt detinute de: asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare (38,7%), asigurarile de raspundere civila auto (28,9%), asigurarile de incediu si calamitati naturale (11,8%) si asigurarile de credite (8,4%). "Desi detin o pondere relativ redusa, respectiv de 3%, s-a constatat ca asigurarile de daune la proprietati au inregistrat o dinamica accelerata, primele subscrise in primele trei trimestre pentru aceasta categorie de asigurari reprezentand deja peste 150% din totalul inregistrat la aceasta clasa pe parcursul intregului an 2005", se spune in comunicat.

La categoria asigurari de viata, cele mai mari ponderi sunt detinute de clasa I - asigurarile de viata, anuitati si asigurari suplimentare, cu o pondere de 61,9%, si de clasa III ľ asigurari de viata si anuitati care sunt legate de fonduri de investitii, cu o pondere de 36,2%.

"Desi cifrele nu sunt de natura sa ne ingrijoreze la acest moment, am remarcat o crestere puternica a daunalitatii la asigurarile de credite", a mai spus Angela Toncescu.

"Daca ma refer doar la indemnizatiile platite de societati in primele trei trimestre ale anului curent, acestea reprezinta deja mai mult de 140% din totalul inregistrat in 2005, in timp ce, in cazul primelor subscrise, acest raport este de doar 110%. Vom monitoriza foarte atent activitatea societatilor de asigurare pe aceasta linie de business, pentru a ne asigura ca expunerile pe care si le asuma sunt sustinute de capital sau de prime de asigurare suficienteö, a adaugat Angela Toncescu.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Finan╚Ťe - B─ânci »


Setari Cookie-uri