Amnistia fiscala anuntata deseori in ultima vreme de Ministrul Finantelor Publice fost redenumita restructurare financiara si incepe cu persoanele fizice cu restante la plata taxelor, cauzate, insa, de incapacitatea Fiscului de a emite deciziile de impunere la timp. Astfel, pentru plata integrala pana la anumite termene, acestea ar putea beneficia de bonificatii de 10%. Ramane, insa, problema legata de capacitatea ANAF de a emite deciziile de impunere aferente inainte de a expira termenul de bonificatie. In privinta companiilor, modalitatea in care acestea vor beneficia de amnistie ramane la nivel declarativ.

Potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, sunt vizate persoanele care datoreaza impozit pe venit pe 2017 si contributia la pensie (pentru anii 2016 si 2017) si cele care datoreaza contributii la sanatate pentru perioada 2014 - 2017.

“(1) In cazul deciziilor de impunere anuala, emise de organul fiscal competent, pentru definitivarea impozitului anual pe veniturile realizate de persoanele fizice in anul 2017 si pentru definitivarea contributiei individuale de asigurari sociale datorata de persoanele fizice, pentru perioada 2016-2017, termenul de plata pentru sumele de plata stabilite prin aceste decizii, este data de 15 martie 2019. (2) Pentru plata cu anticipatie a sumelor prevazute la alin. (1), se acorda o bonificatie de 10% din aceste sume, daca sunt platite integral pana la data de 15 decembrie 2018, inclusiv. Valoarea bonificatiei diminueaza sumele de plata prevazute la alin. (1)”, se arata in proiect.

In cazul deciziilor de impunere anuala, emise pentru plata contributiei la sanatate (CASS), perioada luata in calcul este 2014-2017, iar termenul de plata este 30 iunie 2019. Si in acest caz, pentru plata anticipata integrala pana la data de 31 martie 2019 inclusiv, se acorda o bonificatie de 10%.

In plus, Ordonanta va reglementa si bonificatia acordata pentru depunerea Declaratiei unice online (pentru cei care au depus pana la 15 iulie 2018), respectiv de 5% din impozitul pe venit platit integral pana la 15 martie 2019 inclusiv. De inca 5% vor beneficia si cei care platesc integral impozitul pe venit anual estimat declarat prin Declaratia unica pana la 15 decembrie 2018 inclusiv (termenul final de plata fiind 15 martie 2019).

Ce se intampla cu bonificatia daca nu primesc decizia de impunere?

Reprezentantii PwC Romania considera binevenit demersul de a aduce la zi datoriile persoanelor fizice, prim emiterea tuturor deciziilor de impunere restante, insa pun la indoiala capacitatea ANAF de a emite aceste decizii in timp util, astfel incat contribuabilii sa poata beneficia de bonificatie.

“Daca eu nu primesc decizia de impunere pana pe 14 decembrie, nu pot plati pana pe 15 decembrie, astfel incat sa primesc bonificatia de 10%”, a explicat Dan Dascalu - Partener, D&B David si Baias, casa de avocatura afiliata PwC Romania.

In cazul companiilor, consultantii fiscali faca analize, deocamdata, doar in baza unor declaratii, pentru ca nu exista inca un proiect de act normativ care sa reperzinte macar un punct de pornire pentru o discutie pe tema.

In cazul companiilor, situatia ramane incerta

Daniel Anghel, partener, liderul Departamentului de taxe si consultanta juridica, PwC Romania, spune ca, din informatiile anuntate, amnistia in cazul companiilor va avea doua componente: pentru cele cu datorii, dar care nu sunt in insolventa, stergerea unei parti a datoriei si a dobanzilor afarente datoriei, urmata de o esalonare la plata, iar pentru companiile corecte, cu platile la zi, acordarea unor bonificatii sau acceptarea platii cu intarziere a obligatiilor fiscale.

Si in acest caz, insa, sunt mai multe aspecte de clarificat, spun specialistii PwC, pentru ca amnistia vine cu o serie de argumente pro si contra.

Argumentele pro sunt legate de ajutorarea unor companii cu probleme sa se redreseze, iar cele contra sunt legate de echitate, dar si de eficienta, avand in vedere ca in Romania amnistia a devenit un “sport de masa” - 3 - 4 amnistii in tot atatia ani.

„Ne punem intrebarea daca o amnistie este o idee potential buna sau nu. Nu am vazut un proiect de lege ca sa putem emite pareri la subiect. Am facut o evaluare, principial vorbind, asupra altor modele de amnistii care s-au aplicat in alte state. Cand vorbim de o amnistie fiscala vorbim de argumente pro si contra. Pro din perspectiva stimulului fiscal, contra din perspectiva celor care isi platesc taxele la zi si se intreaba in ce masura sa-si mai plateasca taxele, respectiv in ce masura cei care isi platesc taxele isi vor pierde increderea in administratia fiscala”, a precizat Anghel.

In ce conditii s-ar justifica amnistia si ce riscuri presupune?

Totodata, o amnistie ar trebui sa vina cu un studiu de impact. “Este absolut necesara o analiza cost/bneficiu - cat ne propunem sa incasam suplimentar si cat pierdem”, este de parere Daniel Anghel.

In plus, acesta sustine ca o amnistie ar trebui sa fie construita in paralel cu un program de conformare voluntara.

Consultantul PwC a amintit si un exemplu de amnistie de succes, cea din 2015, in care au fost sterse doar accesoriile (dobanzile si penalitatile), iar principalul a fost esalonat la plata.

“Acea schema a functionat. A generat venituri suplimentare de 4,2 miliarde de lei”, a explicat Anghel.

La randul sau, Dan Dascalu a mentionat ca, in cazul unei amnistii, autoritatile trebuie sa tina cont de trei aspecte: sa stabileasca de ce o fac, sa acorde atentie la detalii si sa traga concluziile si sa prezinti public rezultatele.

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a anuntat, recent, ca ANAF va trimite decizii de impunere persoanelor fizice pe ultimii 5 ani pana pe 15 noiembrie, iar termenul limita de plata va fi martie 2019.

“Octombrie este termenul pana la care colegii mei vor centraliza toate informatiile. (...) Statul nu a avut un rol activ, nu a informat contribuabilul cand trebuia sa il informeze”, a precizat Teodorovici.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri