Instant Factoring, primul fintech romanesc de factoring lansat in luna aprilie a acestui an, isi pregateste extinderea pe mai multe piete emergente din Europa. Am discutat cu Elisa Rusu, CEO si co-fondator al companiei, care vor fi aceste tari si care este strategia pe care o vor aborda.

Platforma romaneasca de micro-finantare Instant Factoring, destinata companiilor mici si microintreprinderilor, a fost lansata in luna aprilie a acestui an, iar dupa primele 8 luni de activitate a atras 350 de clienti cu un volum al facturilor finantate de 2,5 milioane de euro.

De asemenea, la inceputul lunii noiembrie, Instant Factoring a atras o finantare de 1,5 milioane de euro de la un fond de investitii din Statele Unite ale Americii, bani cu care vor sustine extinderea activitatii pe piata din Romania, dar si pe alte piete din Europa Centrala si de Est. Prima tara vizata este Croatia, CEO-ul companiei precizand ca negocierile sunt avansate.

“Avand in vedere ca accesul la finantare a micilor intreprinzatori este o problema regasita la nivel global, strategia noastra consta in intrarea pe cat mai multe piete. Croatia este prima dintre ele, fiind o tara cu o economie de piata si cu o cultura asemanatoare cu a noastra, dar care nu are inca o solutie de finantare de acest gen. Momentan suntem in negocieri destul de avansate cu echipa locala si estimam ca in martie, daca totul este in regula, vom lansa. Apoi, in urmatoarele luni planificam lansarea in Serbia si Polonia. ”, a declarat Elisa Rusu, CEO si co-fondator Instant Factoring, pentru wall-street.ro

Dupa implementarea solutiei fintech in aceste trei tari, CEO-ul companiei precizeaza ca au in vizor Bulgaria, Ungaria si Republica Moldova, unde vor incerca sa intre pana la finalul anului 2019, an pe parcursul caruia vor sa ajunga in Romania la un volum de facturi cu valori totale de pana la 20 de milioane de euro.

Cum decurge procesul de implementare a solutiei in aceste tari

Elisa Rusu mentioneaza ca exista mai multe variante care pot fi abordate in cadrul procesului de extindere pe o noua piata, fiecare dintre ele avand propriile avantaje, dar si dezavantaje.

“Teoretic, exista mai multe optiuni de la piata la piata. In unele tari se poate folosi licenta emisa in Romania, fiind nevoie doar sa notificam autoritatile de reglementare din tara respectiva, in alte tari este obligatoriu obtinerea unei licente de la entitatile locale. Sunt avantaje si dezavantaje pentru ambele variante", adauga CEO-ul Instant Factoring.

In acest moment, echipa Instant Factoring dedicata Romaniei este formata doar din 4 membri, Elisa Rusu estimand ca aceasta va ajunge la 7 persoane in 2019, avand in vedere planurile privind cresterea volumului de finantari acordate.

"Suntem o companie fitnech care inlocuieste munca umana cu tehnologia, nu avem nevoie de o echipa numeroasa", declara CEO-ul companiei.

In ceea ce priveste echipele care se vor ocupa de noile piete, CEO-ul mentioneaza ca vor miza tot pe un format restrans, de 2-3 persoane per echipa, avand in vedere ca majoritatea proceselor sunt automatizate, solutia fiind extrem de scalabila, si doar o mica parte dintre decizii vor fi centralizate tot la nivelul sediului din Romania.

Instant Factoring faciliteaza dezvoltarea afacerilor mici furnizandu-le solutii flexibile de finantare prin transformarea in lichiditati a facturilor aflate in termenul de plata. Decizia de finantare este luata intr-un interval de 2 ore, iar in maximum 24 de ore clientul primeste banii in cont. Intregul proces este automatizat si complet online, fara solicitarea de acte suplimentare.

Facturile standard finantate de Instant Factoring au valori de pana la 50.000 lei, insa finantarea se acorda si pentru sume mai mari, prin oferte personalizate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri