Realizarile guvernarii PSD - ALDE, contestate de economie. Liderul coalitiei, Liviu Dragnea, anunta o crestere a PIB de 25% in ultimii doi ani si un avans al veniturilor bugetare de 32% in aceeasi perioada. “Este crestere nominala, cel putin jumatate fiind cauzata de cresterea preturilor! Numarul 1 in lume la asemenea crestere economica este Venezuela”, spun economistii.

“Romania a incheiat anul trecut cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde in plus fata de anul 2016, reprezentand o crestere de 32%!! PIB-ul Romaniei a ajuns in 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei in plus fata de 2016, adica o crestere de 25%!! Sunt cele mai cresteri, in doi ani consecutivi, din istoria Romaniei!”, scrie Liviu Dragnea pe contul sau de Facebook.

Cifrele au fost imediat contestate atat de opozitie, cat si de economisti care spun ca cifrele sunt false. De ce?

“In primul rand, Liviu Dragnea compara mere cu pere. De ce? Pentru ca veniturile din 2016 nu includ subventia de agricultura de la UE pe cand cele din 2018 o includ. In 2017, pentru a umfla artificial veniturile, PSD-ALDE a decis sa includa subventia agricola de la UE in bugetul de stat. Pana atunci ea nu a fost niciodata prinsa in buget. Pentru ca sunt bani care doar tranziteaza contul statului, nu venit al statului. Cati intra, atatia ies. Nu au impact pe deficit. Dar ei au decis sa adauge subventia si pe venituri si pe cheltuieli. Desi nu sunt nici venituri ale statului roman, nici cheltuieli ale sale, ci ale UE. Acest artificiu contabil explica 31% din „cresterea” cu care se lauda domnul Liviu Dragnea”, scrie deputatul USR, Claudiu Nasui.

In al doilea rand, intre 2016 si 2018 Romania a avut inflatie. Daca in 2016 inflatia a fost de -0,54% (negativa), in 2017 si 2018 inflatia a iesit de sub control (de atunci a fost stabilizata din nou de BNR). In total am avut o inflatie de 6,7% in acesti doi ani. Deci 27% din „cresterea” lui Liviu Dragnea este de fapt inflatie, mai spune Nasui.

In al treilea rand, atunci cand statul creste salariile la stat, pe langa banii pe care ii da angajatilor sai, o parte merge inapoi la stat sub forma de taxe si impozite pe salariu. “Poate parea bizar, dar statul isi plateste sie insusi impozite in contul propriilor sai angajati. De fapt e normal sa fie asa. Nu asta e problema. Dar acei bani nu sunt un venit real al statului. Sunt doar bani mutati dintr-un buzunar in altul. Cu toate acestea apar la venituri. In felul acesta statul ar putea inmulti salarii bugetarilor cu 100 (finantandu-se prin datorie sau crestere de taxe) si apoi sa zica „dar uite ce au crescut incasarile din impozitele pe salarii”. Astfel, „veniturile” statului din taxe pe care si le plateste sie insusi in contul maririlor de salarii la stat explica inca 26% din cifra lui Dragnea”, mai spune deputatul citat.

In al patrulea rand, cresterea veniturilor provine din taxele si impozitele majorate sau nou introduse.
“Liviu Dragnea nu realizeaza, dar el se lauda cu crestere impozitelor asupra romanilor. (...) 10% din cresterea cu care se lauda Liviu Dragnea provine din cresterea taxelor si impozitelor. Supraacciza la carburanti (cresterea a accizei cu pana la 20%), impozitarea muncii part-time la nivel full-time si alte taxe care au mai fost introduse. In final ramane doar 7% din crestere care s-a datorat cresterii organice a economiei in ultimii 2 ani. Dar, asta inseamna mai putin decat cresterea economiei. Deci nu e o performanta grozava”, precizeaza Claudiu Nasui.

Cat despre cresterea PIB-ului, este vorba de valoarea nominala (adica fara sa tinem cont de inflatie). Profesorul Bogdan Glavan remarca, cu privire la acest aspect, ca paradisul socialist Venezuela a avut doar anul trecut o crestere a PIB-ului nominal de 12 ori. Mult peste noi. Semn ca astfel de cresteri nu sunt de invidiat!

“Nimeni nu te impiedica sa dai drumul la tiparnita si sa prostesti lumea ca le cresti salariile cand de fapt nu faci decat inflatie si degringolada”, a mai scris deputatul USR.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri