Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, vrea sa schimbe modul in care aloca Banca Europeana de Investitii (BEI) finantarile in statele europene. In acest moment, banii se aloca pe baza proiectelor depuse de entitati din fiecare tara, dar ministrul roman vrea ca fondurile sa fie prestabilite in functie de necesitatile de dezvoltare la nivel national, iar functionarii BEI sa se ocupe inclusiv de identificarea, realizarea si depunerea spre finantare a proiectelor. Teodorovici recunoaste, astfel, incapacitatea administratiei de a realiza proiecte finantabile, dar anunta ca vrea sa se implice personal in dezvoltarea unor proiecte de mare infrastructura. Sa ii dam cel putin o idee din propria ograda!

Oficialul roman a comparat sumele primite de Germania de la BEI (peste 30 de miliarde de euro in 5 ani) cu cele atrase de Romania (aproximativ 2 miliarde de euro in doi ani).

“Poate la nivelul BEI ar trebui sa avem o discutie vis-a-vis de modul in care se realizeaza alocarile financiare. BEI are un portofoliu anual de 54 de miliarde de euro (din care doar 1,3 miliarde au ajuns in Romania anul trecut-n,.r.). Si aici, daca ne uitam comparativ la nivel european, cat primesc statele membre, eu ma gandeam la o formula de alocare bazata pe un alt mecanism, pe anumiti indicatori pe care ar trebui sa ii stabilim impreuna, astfel incat sume definite de la inceput sa fie alocate per stat membru, iar BEI sa participe ca tinta de atins, pe care bordul bancii o impune bancii in sine, sa mearga in statele membre, sa contribuie la identificarea de proiecte, la pregatirea si finantarea proiectelor. (...) Propun sa schimbam mecanismul, care acum presupune alocarea finantarii pe proiect, pe alocarea pe stat membru, astfel incat statele europene care au cu adevarat nevoie de dezvoltare sa beneficieze de sume mai mari”, a declarat Teodorovici in cadrul unei conferinte de presa.

Daca noi nu suntem in stare, macar sa ne impinga altii!

Ministrul roman admite faptul ca tarile care obtin finantari mai importante au si o capacitate administrativa mult peste cea a Romaniei referitaore la modul in care se pregatesc proiectele.

“Este adevarat ca si numarul de proiecte pe care Romania l-a inaintat spre finantare a fost foarte redus, dar schimband acest mecanism, alocand pe alte principii, formule, indicatori, acest portofoliu mare pe tari si avand BEI-iul ca sarcina din partea bordului bancii de a finanta, de a pregati, de a merge in tarile membre pentru acea suma, de a gasi proiectele, de a le pregati impreuna cu guvernele respective, de a le pune la finantare, macar asa sa schimbam si noi lucrurile in Romnaia, daca nu le schimbam de la sine, macar sa ne impinga altii”, a mentionat Teodorovici.

Pe de alta parte, vicepresedintele BEI, Andrew McDowell, l-a contrazis discret pe Teodorovici, precizand ca, anul trecut, finantarea atrasa de Romania de la BEI a reprezentat 0,64% din PIB, mult peste media europeana de 0,35% din PIB. El a precizat ca tara noastra ocupa locul 11 in randul statelor membre ale UE in ceea ce priveste volumul activitatilor Grupului BEI.

Ministrul roman al Finantelor detine, din iunie 2018, functia de presedinte al Consiliului Guvernatorilor BEI, care este asigurata de fiecare stat membru prin rotatie, in conformitate cu protocolul stabilit de Consiliul Uniunii Europene. Aceasta este preluata in cadrul reuniunii anuale a Consiliul Guvernatorilor BEI si se exercita incepand din ziua urmatoare, timp de un an.

In aceasta calitate, propune schimbarea mecanismului de alocare a finantarilor, care presupune implicarea specialistilor BEI inclusiv in realizarea si implementarea proiectelor la nivel local.

Ministrul vrea sa se implice personal in realizarea de proiecte de MARE infrastructura

Pe de alta parte, Eugen Teodorovici, desi recunoaste incapacitatea administratiei publice de a realiza proiecte finantabile, se ofera sa se implice personal in realizarea unor proiecte de mare infrastructura.

“Ca ministru de Finante, eu nu vreau sa mai astept ca alti colegi din alte ministere vor cheltui banii pe care Guvernul ii angajeaza pentru anumite proiecte. Aceasta atitudine de “contabil” la care am facut mereu trimitere, eu nu pot sa o am. Si atunci, pentru mine este util, interesant si foarte de mare sprijin orice leu intra in economie, sub orice forma. In proiecte de investitii publice mai ales, in zona privata desigur si atunci o sa imi preiau ca si raspundere, responsabilitate si management chiar si micro, anumite proiecte de mare infrastructura. O sa discut cu doamna prim-ministru, cu domnul ministru Cuc (ministrul Transporturilor -n.r.), pentru a-mi asuma personal 2 - 3 proiecte, cate o sa vrea sa imi dea, si sa fac ce faceam pe timpuri, ca stiti foarte bine ca absorbtia (de fonduri UE -n.r.) sub conducerea mea, in toate zonele, a fost una ridicata, la nivel european chiar de top, deci lucrurile se pot face in Romania”, a subliniat Teodorovici. Mai ramane, insa, ca si colegii de guvernare sa fie dispusi sa profite de expertiza si cunostintele sale.

Ministrul nu a explicat, insa, care este procedura administrativa prin care, in calitate de ministru al Finantelor sau in alta calitate, se poate ocupa direct de proiecte de mare infrastructura. In plus, si in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP) exista proiecte de mare infrastructura vitale pentru economie, dar blocate de multa vreme, in care ministrul de Finante ar trebui sa se implice. Un exemplu ar fi informatizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), fara de care combaterea evaziunii fiscale ramane doar un vis frumos.

Noi promisiuni fanteziste legate de sprijinirea mediului privat

Din aceeasi categorie, a fanteziilor, face partea si o alta ideea expusa de ministrul Finantelor Publice, in cadrul conferintei, si anume concentrarea Guvernului pe sprijinirea mediului privat.

“Eu am spus-o foarte clar anul trecut, a spus-o si doamna prim-ministru: economie, economie, economie, deci efectiv investitii. Si atunci sectorul privat este cel asupra caruia trebuie sa acordam o atentie deosebita. Si sper ca in luna martie sa putem prezenta in mod public un pachet de masuri pe diverse zone: ca vorbim de amnistie fiscala, ca vorbim de curatarea capitalului negativ din economie, ca vorbim de concurenta inca neloiala in piata Romania, intre diferite companii, de modul in care bancile vor finanta mediul privat dupa discutia de astazi si poate modificarile viitoare pe Ordonanta 114, deci vor fi masuri pe care cu siguranta, nu o sa am niciun fel de indoiala, ca mediul privat, cu care vom discuta IN PREALABIL, ca sa fie totul foarte clar, va primi cu mare deschidere acest tip de masuri”, a precizat Teodorovici.

Declaratia ar putea fi luata drept angajament ferm, daca nu ar veni la foarte scurt timp dupa “devastarea” produsa de OUG 114, adoptata pe finalul anului 2018, fara nici un fel de consultare cu partile afectate, cu argumente cel putin neconvingatoare, dar cu impact distrugator in intreaga economie.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri