Uniunea Salvati Romania doreste ca fondurile obtinute din impozite si redevente, in urma exploatarii gazelor naturale din Marea Neagra, sa fie distribuite in conturile de pensii de la Pilonul 2, iar ulterior cel putin 50% din acesti bani sa fie investiti in sectorul energetic si in industria prelucratoare de gaze naturale pentru produse cu valoare adaugata mare.

Precizarile au fost facute de catre liderul grupului parlamentar al USR de la Camera Deputatilor, Cristina Pruna, cu ocazia lansarii unui policy brief pe tema exploatarii rezervelor de gaze naturale din Marea Neagra, menit sa completeze programul de guvernare al USR, un program participativ a carui elaborare a inceput in urma cu un an, conform Agerpres.ro.

Pruna, care face parte din Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, a estimat ca aceste fonduri obtinute din impozite si redevente ar totaliza 20 de miliarde de euro.

"Viziunea USR este ca aceste gaze din Marea Neagra au potentialul de a crea oportunitati economice in Romania. Marea problema pe care noi o vedem este ca in momentul de fata, aceste gaze, daca exploatarile se vor intampla - si dorim cu totii sa se intample -, vor fi fie arse, fie exportate. Si atunci, intrebarea este cum facem ca aceste gaze naturale sa produca valoare, produse cu valoare adaugata aici, in Romania, sa ne ajute, sa trecem peste tranzitia energetica de care vorbim la nivel european. (...) Viziunea noastra este ca ar trebui in primul rand sa profite de aceste venituri toti romanii. Credem ca aceste venituri pot ajunge in conturile tuturor romanilor prin Pilonul 2 de pensii, iar de aici, mai departe, minimum 50% dintre ele sa mearga catre proiecte de investitii in infrastructura energetica, proiecte care sa finanteze noi capacitati de productie de energie electrica, chiar si proiecte adaptate realitatilor in care traim, cum ar fi electromobilitatea, investitii in izolare termica" a precizat Pruna in cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.

Ea a subliniat si convingerea USR ca gazele din Marea Neagra trebuie valorificate in industria petrochimica.

"Daca va uitati la balanta comerciala a Romaniei, o sa vedeti ca industria chimica este deficitara si contribuie foarte mult la deficitul comercial. De pilda, numai in 2018 am exportat produse chimice de 2,9 miliarde euro si am importat de 10,5 miliarde de euro. Asta inseamna cam 7,5 miliarde de euro deficit, in conditiile in care deficitul total al Romaniei a fost undeva la 15,5 miliarde, deci contribuie cu aproape jumatate la deficitul comercial al Romaniei", a explicat ea.

Deputatul USR a adaugat ca statul trebuie sa creeze un cadrul fiscal stabil, care sa ofere facilitati investitorilor din aceasta industrie. Totodata, a reamintit ca propunerea USR este zero taxe pe primii 2.080 de lei, astfel incat salariul net sa creasca pentru angajatii din toate sectoarele.

"Ne-am gandit la o serie de facilitati: scutirea de la impozitul pe profit pentru companii care au cifra de afaceri de 10 milioane de lei si minim 50% din activitate in zona petrochimiei; tot ce inseamna amortizarea accelerata pentru investitii in mijloace fixe performante; (...) facilitati pentru angajatii care s-ar intoarce din alte tari si care au expertiza in domeniul acesta", a spus ea.

Deputatul USR a subliniat ca exploatarea gazelor din Marea Neagra poate contribui la securitatea energetica a Romaniei.

"Putem sa devenim un jucator foarte important in regiunea de est si chiar sa fim o contrapondere la gazul rusesc. Pentru asta, evident, pe langa exploatarile din Marea Neagra, trebuie sa ne diversificam sursele de aprovizionare cu gaze naturale, sa continuam proiectele de interconectare si sa putem sa avem gaz din abundenta aici, in Romania, astfel incat pretul sa devina unul competitiv si sa fie in interesul consumatorilor. Nu putem sa negam nici partea asta de venituri care ar veni din tranzitul gazelor naturale pe teritoriul Romaniei", a mai spus ea.

Deputatul Claudiu Nasui, coordonator al programului de guvernare USR, a declarat ca prin directionarea fondurilor respective catre Pilonul 2 de pensii, banii nu ar fi orientati spre consum, ci spre investitii, contribuind totodata la solutionarea unei probleme pe termen lung cu care se confrunta Romania, cea a pensiilor.

"Norvegia are vehiculul acesta al Fondului Suveran de Investitii, care pentru ei functioneaza foarte bine si care investeste nu doar in Norvegia, ci in toata lumea. Ei au si alta cultura, alta capacitate administrativa si institutionala. Noi, in Romania, in schimb, avem Pilonul 2, un sistem care a functionat de zece ani, scoate randamente foarte bune si care face exact genul acesta de lucruri, de gestiune de economisiri si investeste mai departe. Si noi spunem ca banii acestia care ne-ar veni din exploatarile din Marea Neagra - si, poate, nu numai - sa mearga in investitii si in beneficiul tuturor romanilor", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri