Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a acuzat casa de brokeraj Mobinvest si a doi dintre angajatii sai de manipulare a pietei din cauza unor tranzactii incheiate cu actiunile companiei Amonil Slobozia si le interzice sa isi desfasoare activitatea timp de un an.

Mobinvest trebuie sa plateasca o amenda de 246.527,05 lei, suma care reprezinta jumatate din valoarea tranzactiilor efectuate in contul casei de brokeraj in perioada 1 noiembrie - 6 decembrie 2006. Directorul general, Gavil Avram, a fost amendat cu 246.527,05 lei, iar Gheroghe Cristian Vidican a primit o amenda de 635.372,25 lei.

Comisia a constatat ca ordinele introduse in piata si tranzactiile efectuate "au dat un semnal fals in legatura cu preturile actiunilor Amonil, si a decis ca pretul la care au ajuns acestea a fost artificial", se specifica in ordonata CNVM.

Pretul actiunilor Amonil (AMO) a avut o evolutie ascendenta, inregistrand o apreciere de peste 100%, de la 0,0500 lei/actiune pana la 0,1180 lei/actiune in data de 12 decembrie 2006. Ulterior acestui maxim, pretul actiunilor AMO a inregistrat o scadere accentuata, pana la 0,0580 lei/actiune, pretul de inchidere din data de 19 decembrie 2006, revenind la voaloarea afisata inainte de 1 noiembrie.

Potrivit informatiilor publicate de CNVM, in perioada 1 noiembrie - 19 decembrie 2006, tranzactiile efectuate de Mobinvest au reprezentat 54,3% din totalul tranzactiilor incheiate cu actiuni Amonil la Bursa de Valori Bucuresti. CNVM considera ca Gavil Avram, Gheroghe Cristian Vidican si Vidican Elisabeta, client al casei de brokeraj, au actionat concertat, in contradictie cu prevederile legislatiei in vigoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri