Startup-urile nu sunt clienții favoriți ai băncilor atunci când vorbim de finanțări, însă anumite companii sunt interesate să investească în acest tip de afaceri, atunci când consideră că acestea prezintă potențial. Mai jos sunt sfaturile lui Valentin Filip, Managing Director Product Investments al companiei Fortech, companie care oferă astfel de finanțări startup-urilor cu profil digital.

Cum poate un startup să impresioneze echipa de analiză pentru primirea unei finanțări. Când este observat un startup care, cel puțin la prima vedere, arată potențial, Fortech Investments face un audit asupra afacerii. Auditul respectiv vizează sub formă PEST piața în care startup-ul acționează, cât și zona de competitori.

În felul acesta, identifică potențialul pe care îl are produsul firmei respective în piața existentă. Auditul este făcut de un analist, un expert tehnic, un product designer, iar în proces este implicat și Valentin Filip, Director Product Investments al Fortech, pentru zona de business.

„Cuantificăm nevoia din piață pe care ar putea startup-urile respective să o acceseze, iar în momentul în care avem aceste informații putem vedea dacă dimensiunea la care poate ajunge business-ul este una care să ne mulțumească”, a declarat managerul pe investiții al Fortech.

Echipa Fortech Investments se uită și la documente pe care le furnizează startup-urile, precum business plan-uri, financial forcast.

„Acestea ne pot arăta cât de ambițioși sunt fondatorii și cât de departe vor să ajungă cu business-ul lor, fiindcă astfel de documente cuprind viziunea pe următorii cinci ani. Uitându-ne la ambiția lor și calibrând asta cu analiza făcută independent de noi, putem să ne dăm seama dacă există un match”, potrivit lui Valentin Filip.

Fortech Investments se mai uită și la potențialul de extindere la nivel global pe care îl are startup-ul. Când se formează o opinie din interiorul acestei echipe, este luată o decizie finală împreună cu board-ul, unde se decide și suma, în cazul în care startup-ul se încadrează pentru a primi o astfel de finanțare.

Căror startup-uri le poate oferi Fortech finanțări

Fortech Investments oferă finanțări atât pentru firmele cu care colaborează pe partea tehnică, ci și altor startup-uri care prezintă credibilitate pentru piață, cu care nu au o relație anterioară.

„Vrem ca zona de investiții a Fortech să fie separată de activitatea de bază a companiei, chiar dacă în trecut cele două activități s-au întrepătruns”, a declarat Valentin Filip, Managing Director Product Investments al companiei Fortech.

„Ne interesează să finanțăm startup-uri care să creeze tehnologie digitală pentru următoarele domenii: zona medicală, financiară, zona de producție, automotive, de educație, de real estate, domenii care ne interesează în mod explicit”, a mai spus acesta.

După ce trece de aceste prime standarde, Fortech Investments analizează în ce etapă se află startup-ul care dorește o finanțare, în general în zona de pre-seed (firmele care au reușit să scoată deja un produs, precum și care au identificat o piață pentru acesta și modul în care să o acceseze) și seed (firmele care au deja o echipă închegată cu oameni de calitate și ale căror produse devin deja atractive în piață).

Ce presupun parteneriatele de finanțare

„Oferim capital cu un grad mare de independență. Ne dorim, desigur, să ajutăm startup-urile, cu skill-urile pe care le avem, dar nu vrem să ne băgăm peste activitatea lor”, potrivit lui Valentin Filip.

Fortech Investments este interesată și de crearea de parteneriate, precum și de crearea de firme pe domeniile de interes citate deja, în ideea în care fiecare parte poate să vină cu un set de atuuri din care să reiasă o forță care să crească șansele în piață ale unui nou startup.

„Zona startup-urilor este una limitată în România, chiar dacă numărul și calitatea acestora a crescut în ultima perioadă, mulțimită acceleratorilor, angelilor. Așa că investitorii se cam bat pe startup-uri. Mă bucură faptul că totuși sunt deschiși la colaborări și că își doresc să aibă alături parteneri care să sprijine, din diferite unghiuri, startup-urile respective”, a mai spus managerul.

Reprezentanți ai Fortech Investments se duc la majoritatea evenimentelor de prezentare a startup-urilor pentru a găsi și pentru a fi găsiți de startup-uri interesate de finanțare. De asemenea, se folosesc de rețelele Angel Network (precum Transilvania Angels Network, Techangels, Growceanu etc.).

Obiective de creștere a veniturilor de 25% de la an la an

Fortech are planuri ambițioase, de a își mări constant cifra de afaceri cu un procent însemnat, iar digitalizarea accentuată de pandemia de COVID-19 ar putea să fie cartea câștigătoare pentru compania clujeană.

„Ne dorim o creștere a veniturilor de 25% de la an la an. Anul acesta sperăm să trecem categoric peste un venit de 40 de milioane de euro, iar alte 25 de procente ar însemna pentru anul viitor să înregistrăm venituri de 50 de milioane de euro”, a spus Filip.

„În momentul de față nu vedem o nevoie care să ne facă să ne listăm compania la bursă, dar nu excludem deloc această direcție, pe termen mediu și lung”, a spus managerul.

Companie de software înființată de aproape două decenii în Cluj, Fortech este legată strâns de piețele externe: aproximativ 60% din activitate se desfășoară în afara României, în spațiul european, în special în zona DACH, iar cealaltă parte este făcută în SUA. Printre clienții companiei se numără Bosch, Specialized și altele.

În ultimii 5-7 ani au interacționat mai mult cu startup-uri, aflate în ascensiune mai degrabă decât la început. Colaborările acestea au intensificat interesul, care a ajuns, treptat, să însemne investiții efective făcute în clienții companiei.

Având și interese pentru zona de produse și creare de produse, compania a decis înființarea unui departament specializat pe această direcție, care a fost însoțit de o divizie concentrată pe zona de investiții, care se preocupă sistematic de acestea în comparație cu modul în care se făceau investițiile anterior de către Fortech Investments.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri