Soluțiile pentru ca România să lupte eficient cu inflația, ajunsă la un alarmat 13,7%, sunt subvențiile, dacă se dorește păstrarea pieței libere. Țara noastră are însă deficitul bugetar mare și nu poate acționa suficient prin subvenții, iar în aceste condiții scăderile de taxe despre care se vorbește uneori sunt o idee derizorie, potrivit lui Mugur Isărescu.

Inflația a crescut într-o singură lună (aprilie) cu 3,6%, mai mult decât a crescut într-un an întreg, ani de-a rândul, iar creșterea va continua de-a lungul acestui an și se va menține și în 2023. Cu unul dintre cele mai mari deficite bugetare din Uniunea Europeană pe 2021 (6,72%), România nu este pregătită precum alte țări din Uniune să intervină pentru a sprijini populația sau anumite companii ajunse într-o situație dificilă.

„Avem o economie liberă și ca să rămână liberă nu o putem proteja decât cu subvenții. Subvenții pot fi date atunci când sistemul fiscal este unul solid”, a declarat Mugur Isărescu.

Aud că se spune să se mai scadă taxele. Păi de unde, tată?

Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR

„Deficitul de cont curent vine în principal din deficitul fiscal. Să ne gândim serios că România mai avea o șansă să tempereze mai serios inflația, precum alte țări, care au situații fiscale mul mai solide”, a mai spus Isărescu.

Guvernatorul BNR afirmă că nu se pot tăia din cheltuielie actuale, chiar dacă ele sunt ridicate, iar soluția este creșterea veniturilor. Până acum, economiștii au afirmat că veniturile pot fi crescute prin creșteri de taxe sau prin combaterea evaziunii fiscale.

„Deficitul bugetar este creat în întregime de situația finanțelor publice, inclusiv din punctul de vedere al politicilor sociale, cheltuielile sunt mai mari, dar nu cred că ajustarea se poate face de aici, nu se pot tăia cheltuielile, ci trebuie venituri mai mari”, a spus Isărescu.

În ce privește creșterea inflației, Isărescu a atras atenția asupra creșterilor prețurilor energetice, care s-au transmis mult mai puternic către prețurile de producție și apoi către consumatorii finali. Acestea au fost accentuate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

„Faptul că ne aflăm într-o dependență mai mică decât statele europene de energia rusească ne ajută, dar nu înseamnă că suntem independenți”, a declarat Isărescu.

Avem un fenomen european și global chiar. Dacă ne consolează cu ceva, România nu se mai află în topul inflației dintre țările europene, mai sunt și alte țări înaintea ei, chiar și din zona Euro, cum ar fi Olanda. Cehia, la fel, precum și Bulgaria, spune Isărescu.

Banca Centrală Europeană și-a recunoscut eroarea de estimare, că nu este vorba de o inflație tranzitorie, așa cum afirmase anterior, fiind vorba de cauze mult mai ample, anume costurile la energie, a mai spus Isărescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri