În prezent nu costă decât câteva sute de euro să cumperi un pachet malware, care sosește într-o zi sau în câteva zile de la comandă și care poate fi folosit de oricine, inclusiv de persoane care nu au nicio legătură cu zona IT, pentru a face rău unor ținte, instituții sau persoane fizice, potrivit lui Anton Mugurel Rog, Director General al Centrului Național Cyberint, SRI.

Atacurile cibernetice au crescut simțitor odată cu pandemia, care a stimulat digitalizarea pentru posibilitatea lucrului de acasă și limitării în general a contactului fizic dintre persoane.

Sistemul bancar este unul dintre cele în care digitalizarea a fost și ea puternic accelerată, ceea ce a sporit paleta de vulnerabilități și nevoia de investigare a unor cazuri care seamănă

Una dintre vulnerabilitățile puternice răspândite tot mai mult în zona de securitate cibernetică este popularizarea serviciilor de malware, care se traduc prin software rău intenționat.

În prezent, oricine poate să cumpere, fără să aibă cea mai slabă cunoștință despre IT sau despre pirateria digitală, servicii malware și să le folosească pentru a trimite un atac cibernetic.

„Există firme care dau, la cheie, pentru bani puțini, adică câteva sute de euro, servicii malware către oricine vrea să facă un atac. Vine cu stick-ul și a rezolvat”, a declarat Anton Mugurel Rog, la un eveniment cu tematica securitatea cibernetică al BCR.

Este vorba de o „democratizare” a accesului la malware, a confirmat Bogdan Botezatu, Director Cercetare Ameninţări Informatice, Bitdefender.

Sistemul legislativ din România nu a ținut pasul, până în acest moment, cu această problemă, atât în ce privește vânzarea de astfel de serviici, astfel că acțiunile de acest gen nu sunt incriminate de legea penală, a explicat Anton Mugurel Rog, la întrebarea wall-street.ro.

Totodată, faptul că aceste servicii sunt vândute de multe ori din străinătate micșorează și mai mult șansa ca aceste persoane să primească vreo pedeapsă. Aceste persoane pot fi, cel mult, blocate să mai ajungă la noi în țară sau să traverseze România. Chiar și acest lucru este dificil, atâta timp când aceste persoane folosesc mai multe identități, pentru a se proteja.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri