Chiar dacă există momente în care nivelul depozitelor coboară, având în vedere cheltuielile crescute ale românilor cauzate de inflație, per ansamblu există încă un dezechilibru mare între depozite și nivelul de credite date de bănci. Așadar nu e cazul de panică în ce privește o retragere în masă a depozitelor, care ar crea probleme băncilor, lăsate fără lichiditate în acest scenariu, potrivit lui Florin Dănescu, Președintele Executiv al Asociației Române a Băncilor.

Scumpirile accentuate ale produselor și serviciilor i-au făcut pe români, în anumite momente, să recurgă la depozitele pe care și le-au făcut în perioada pandemiei pentru a putea să se descurce cu cheltuielile, ceea ce a creat temerea că această evoluție o să ajungă la un nivel amplu, în stare să destabilizeze situația financiară a băncilor.

„Cel puțin teoretic, o retragere a economisirilor poate fi o problemă, dar în niciun caz la noi, eu nu am nicio îngrijorare, era de așteptat ca în perioada asta în care veniturile clienților noștri să fie supuse presiunii, în sensul costurilor crescute prin inflație, deci să se facă un apel mai mare la economisire”, a declarat Florin Dănescu pentru wall-street.ro.

Comportamentul românilor în ce privește depozitele are atât momente de creștere, cât și de descreștere în ultima perioadă, însă trendul general rămâne creșterea.

„În luna martie a existat chiar o revenire a depozitelor în România, care a înregistrat deci o creștere a cifrei depozitelor față de aceeași perioadă a anului trecut. Cu o lună înainte părea de scădere, într-adevăr”, a arătat Dănescu.

Sunt momente care țin mai mult de conjunctură și în niciun caz nu considerăm că este o retragere (la scară mare n.r.) a depozitelor.

Florin Dănescu, Președinte Executiv Asociația Română a Băncilor

Citește și: Sondaj: Peste 90% dintre IMM-uri spun că vor crește din nou prețurile

Depozitele sunt încă mult deasupra nivelului creditelor, ceea ce dezvăluie anumite avantaje

Economisirea este mult mai mare decât creditarea, ceea ce arată o siguranță privind lichiditatea disponibilă, dar care ascunde și un lucru negativ – în sensul în care în România se acordă credite mult mai puțin față de ce se întâmplă în țările europene.

Pe de o parte, România are nevoie de credite și investiții pentru a ajunge din urmă economiile țărilor UE, dar actuala stare de impredictibilitate și nesiguranță face ca economisirea să fie accentuată, în viziunea economistului.

„Vedem în ultimii opt ani că indicatorul depozitelor raportat la credite este supraunitar, astfel raportul credite/depozite este 0,7, sau 70% credite din depozite”, a declarat Florin Dănescu.

Cifrele actuale în euro echivalent în ce îi privește pe cei cu depozite se ridică la 86 de miliarde, comparabil cu circa 61 de miliarde, valoarea creditării în România. Ar trebui să știm să cheltuim mai bine diferența dintre depozite și credite.

Florin Dănescu, Președinte Executiv Asociația Română a Băncilor

Creditarea a crescut și continuă să crească

Faptul că creditarea a crescut în ultimii ani este un lucru foarte bun, a dus la o încredere mai mare a clienților în bănci, în viziunea lui Dănescu. Această pantă ascendentă este reflectată vizibil și de ce s-a întâmplat cu creditele acordate în primul trimestru de marile bănci din România, unde a existat o „explozie”, vizibilă mai ales la creditele ipotecare.

„Asta arată că românii și-au crescut nivelul de percepție financiară sau de așa-zisa educație financiară. Clienții au înțeles că creditul te poate duce mai repede mai sus – și educațional, privind studiile, dar și în ce privește cumpărarea unei case și întemeierea unei familii”, a declarat Dănescu.

În același timp, creșterea din ultimul trimestru arată că românii se tem de „rarefierea creditării” sau de o creștere mare a prețurilor la credite în viitor, pe care oamenii vor să o anticipeze și să „apuce” un credit cât încă acestea sunt încă la prețuri relativ normale.

Creșterea economisirii în pandemie a fost superioară creșterii creditării, cu toate că creditarea a fost și ea foarte mare în pandemie. Spuneam la acel moment că băncile accelerează pe autostrada riscurilor, pe contrasens.

Florin Dănescu, Președinte Executiv Asociația Română a Băncilor

În prezent, România se află în situația paradoxală în care se așteaptă ca creditarea să scadă (creditele fiind scumpite de BNR în lupta cu inflația), dar în același timp țara are nevoie de creditare mai mult decât celelalte țări ca să se dezvolte.

Citește și: Director BRD: Mulți clienți preferă să schimbe dobânda variabilă cu cea fixă, în loc de rocada ROBOR-IRCC

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri