Boardul bancii centrale a coborat dobanda cheie de la 7,25% la 7,00%, confirmand asteptarile analistilor, deoarece considera ca inflatia evolueaza in limitele estimate, dar mentine nivelul rezervelor minime obligatorii, din cauza intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta.
Miscarea este a patra reducere consecutiva a dobanzii de politica monetara de catre conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Conducerea BNR a hotarat de asemenea "exercitarea prin intermediul operatiunilor de piata a unui control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare".

Conducerea bancii centrale apreciaza ca nivelul inflatiei din luna mai, de 3,81%, desi in usoara crestere fata de martie si aprilie, este "compatibil cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu". Inflatia de baza (CORE), calculata in conditiile eliminarii impactului taxei pe viciu introdusa anul trecut, a coborat la 2,7% in luna mai fata de 2,8% in luna aprilie si 3% in decembrie 2006.

Reducerea dobanzii nu va influenta semnificativ cursul leului

Decizia bancii centrale de reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25% pana la 7% era anticipata in piata si nu va avea efecte semnificative asupra dobanzilor, insa BNR semnaleaza ca ar putea sa urmareasca atent lichiditatea din pietele financiare, inclusiv de pe cea valutara, spun analistii.

"Scaderea ratei dobanzii de politica monetara de la 7,25% la 7,00% pe an nu va avea un efect important, mai ales ca piata se astepta la aceasta miscare", a spus economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, citat de NewsIn.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, se asteapta, de asemenea, ca masura BNR sa nu aiba nici un efect major in piata, pentru ca piata anticipase miscarea.

"Masura a fost incorporata in activitatile bancilor, mai ales ca leul s-a depreciat usor azi in asteptarea deciziei BNR", a spus Dumitru. El a precizat, insa, ca acest efect ar trebui sa fie temporar si slab pentru ca nivelul de 7% reprezinta, in continuare, o dobanda atractiva, mai ales ca nivelul actual mai ridicat al dobanzilor interbancare este, in principal, din cauza lichiditatii tenmporar scazute din piata.

"Reducerea inflatiei de baza atesta mentinerea unor conditii monetare de ansamblu restrictive in contextul recentelor ajustari ale nivelurilor instrumentelor de politica monetara, al unei aprecieri mai pronuntate a monedei nationale si al mentinerii nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii", se mentioneaza in comunicatul BNR.

"Analiza celor mai recente evolutii ale indicatorilor macroeconomici releva continuarea procesului de dezinflatie, o relativa temperare a ritmului de crestere economica, dar si adancirea deficitului de cont curent in contextul persistentei unei dinamici inalte a absorbtiei interne", se arata in comunicatul BNR.

Totusi, avertizeaza banca centrala, ritmul de crestere a salariilor "s-a mentinut la un nivel inalt, simultan cu accentuarea tensiunilor pe piata fortei de munca".

In plan monetar, BNR remarca "o incetinire marginala a ritmului de crestere a creditului neguvernamental, in conditiile unei temperari a dinamicii imprumuturilor in moneda nationala si ale intensificarii ritmului de crestere a creditelor in valuta".

Desi procesul de dezinflatie a continuat, riscurile legate de majorarea salariilor, de atitudinea prociclica a politicii fiscale si de o accentuare a dezechilibrului extern "reclama pastrarea unei atitudini prudente a autoritatii monetare", se mai spune in comunicatul BNR.

BNR reafirma ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand, totodata, si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice.

Ultimele trei decizii de scadere a dobanzii cheie au fost luate in sedintele din 9 februarie (de la 8,75% la 8,00%), 26 martie (de la 8,00% la 7,50%) si 2 mai (de la 7,50% la 7,25%).

Urmatoarea sedinta dedicata politicii monetare a consiliului de administratie al BNR va avea loc in data de 31 iulie 2007, cand va fi analizat raportul trimestrial asupra inflatiei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri