Perioada de acumulare la bursa
Dupa ce in saptamina precedenta indicii au avut aprecieri de peste 6%, in saptamina curenta a venit rindul unor scaderi medii de circa 3%, bursa caracterizindu-se din ce in ce mai mult printr-o perioada de acumulare la preturi ieftine a actiunilor, insa facuta pe o valoare foarte redusa a tranzactiilor.

Evolutia nefavorabila a indicilor a fost cauzata mai mult de caderea preturilor Petrom si BRD-Groupe Societe Generale cu peste 5%, acesti doi emitenti avind ponderi importante in cosul indicilor.

A fost stabilit un nou minim al lichiditatii din anul 2005, de doar 139 miliarde lei/sedinta in medie per/sedinta, investitorii stind deocamdata departe de piata de capital, pe fondul instabilitatii legislative. Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest, ne declara ca, cu cit lichiditatea pietei se va mentine mai mult timp la acest nivel redus si nu se vor gasi investitori importanti sa cumpere actiuni, cu atit perioada de evolutie pe palier va fi mai de durata, intrucit investitorii vor urca piata numai dupa ce inghit cantitati suficient de mari de actiuni la un pret mic.

Piata a fost dominata net de tranzactiile cu SIF-uri, si in special de cele cu SIF 1 Banat-Crisana, unde asistam la transferuri intense de pachete prin bursa care vor duce intr-un final la schimbarea structurii actionariatului, numai in prima parte a lunii tranzactionindu-se peste 5,3% din totalul titlurilor emise.

Pentru prima data in acest an, ponderea tranzactiilor cu SIF-uri in totalul schimburilor bursei a urcat catre 63% din piata in saptamina analizata si actiunile SIF 4 Muntenia eliberindu-se de dividendul de 500 de lei/actiune prin depasirea datei de inregistrare. Data fiind evolutia descendenta a pietei in ansamblu, aici actionarii care au stat la dividend nu au fost cistigatori, cotatia scazind mai mult in prima sedinta ex-dividend decit valoarea acestuia.

La capitolul scaderi mai importante as mai semnala un nou minim istoric al actiunilor Siretul Pascani: 940 de lei/actiune, care poate fi pus pe seama depasirii datei de inregistrare la care actionarii beneficiaza de 21,6a actiuni cu titlu gratuit.

Dupa ce a anuntat obtinerea de pierderi pe exercitiul 2004, Petrom a scazut cu doar 5a mai putin decit s-au asteptat unii investitori, actionarii realizind ca totusi provizionarea excesiva care a condus la pierderi poate fi benefica pentru rezultatele viitoare ale companiei, de la Petrom asteptindu-se de asemenea si o eficientizare semnificativa a activitatii dupa privatizare, care sa duca intr-un final aceasta companie acolo unde ii este locul.

Pentru saptamina urmatoare, domnul Mihai Piscan, director general adjunct la Intercapital Invest, ne declara ca se asteapta la o usoara revenire pe plus a indicilor, datorita ciclicitatii unei perioade de acumulare, dar si a unor evenimente pozitive anuntate, cum ar fi tranzactia profitabila facuta de SIF 2 Moldova sau anuntarea datelor financiare semestriale la Petrom si BRD ori apropierea datei de inregistrare pentru actiuni gratuite la Impact Bucuresti. La capitolul lichiditate nu ma astept la o imbunatatire semnificativa, mai ales ca in saptamina urmatoare va fi AGA la Petrom ce va tine pe tusa acest emitent si, implicit, va diminua schimburile totale.

Top 5+

1. Silcotub Zalau +11,11@
2. MJ Maillis +7,84@
3. Policolor Bucuresti +6,93@
4. Azomures Tirgu- Mures +5,84@
5. Rompetrol Well Services +5,23@

Top 5-

1. Siretul Pascani -22,13@
2. Petrolexportimport Bucuresti -20,70@
3. Carbochim Cluj Napoca -13,43@
4. Armatura Cluj Napoca -13,39@
5. Mopan Tirgu-Mures -12,50@
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri