BRD Groupe Societe Generale şi IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, au încheiat o tranzacţie de referinţă de transfer sintetic al riscurilor semnificative (SRT), care va elibera capital cu ajutorul căruia BRD va accelera finanţarea proiectelor sustenabile cu impact în România, transmite Agerpres.

În cadrul tranzacţiei, IFC va furniza o garanţie de risc pentru un portofoliu BRD de până la 700 de milioane de euro care cuprinde credite pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi finanţări pentru companii mari. Capitalul eliberat prin tranzacţia SRT îi va permite băncii să acorde credite în valoare de până la 315 milioane de euro pentru finanţarea iniţiativelor legate de climă şi a întreprinderilor mici deţinute de femei, se menţionează într-un comunicat al băncii.

Tranzacţiile de tip SRT sunt instrumente de gestionare a capitalului utilizate pe scară largă de bănci. IFC a jucat un rol-cheie în introducerea lor pe pieţele emergente, inclusiv în Europa Centrală şi de Est. Resursele de capital eliberate prin astfel de tranzacţii pot fi realocate pentru finanţarea proiectelor cu impact puternic asupra dezvoltării.

"BRD este dedicată construirii unei economii sustenabile în România, iar angajamentele în materie de ESG sunt în centrul strategiei noastre. Am demonstrat acest lucru în ultimii ani prin creşterea tot mai puternică a finanţării cu impact pozitiv. Ne bucurăm să colaborăm cu IFC la acest nou acord care ne va permite să ne accelerăm dezvoltarea în acest domeniu important", a declarat Maria Rousseva, CEO-ul BRD Groupe Societe Generale, citată în comunicat.

Tranzacţia face parte din acordul semnat la începutul anului 2024 între Societe Generale şi IFC pentru a consolida colaborarea dintre cele două instituţii în vederea accelerării sprijinului acordat proiectelor de finanţare sustenabilă.

În timp ce grupul Societe Generale foloseşte deja SRT care redistribuie capitalul către credite legate de sustenabilitate, este prima oară când BRD recurge la un astfel de instrument.

"Această tranzacţie marchează un moment important în parteneriatul nostru de lungă durată cu Societe Generale, demonstrând angajamentul nostru comun de a dezvolta soluţii inovatoare de finanţare. Prin acest acord, SRT - o premieră atât pentru IFC, cât şi pentru BRD în România - investim în viitorul ţării pentru a accelera creşterea economică durabilă şi favorabilă incluziunii", a spus Makhtar Diop, managing director al IFC.

Tranzacţia SRT este unul dintre cele două acorduri-cheie ale IFC care vizează catalizarea tranziţiei verzi a României, creşterea incluziunii financiare şi stimularea creşterii sustenabile, anunţate în cursul primei vizite efectuate săptămâna aceasta de Diop în România.

Potrivit sursei citate, BRD are un istoric de succes în finanţarea sustenabilă, cu credite ce depăşesc 800 de milioane de euro în ultimii trei ani şi organizarea a două ediţii ale Climate Change Summit în România.

BRD Groupe Societe Generale este una dintre cele mai mari bănci din România. Ea operează o reţea de 423 de unităţi, iar activele sale totale s-au ridicat, la sfârşitul lunii decembrie 2023, la 81,4 miliarde lei.

BRD face parte din Societe Generale, una dintre cele mai importante bănci europene, cu peste 126.000 de angajaţi care servesc aproximativ 25 de milioane de clienţi din 65 de ţări din întreaga lume. Grupul conduce trei linii complementare de business, care includ oferte ESG pentru toate tipurile de clienţi: servicii bancare de retail, private banking şi asigurări în Franţa; global banking şi soluţii pentru investitori; retail banking internaţional, servicii de mobilitate şi leasing.

IFC - membră a Grupului Băncii Mondiale - este cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată pe sectorul privat în pieţele emergente şi lucrează în peste 100 de ţări, folosind capitalul, know-how-ul şi influenţa sa pentru a crea pieţe şi oportunităţi în ţările în curs de dezvoltare. În anul fiscal 2023, IFC a alocat un volum-record de 43,7 miliarde dolari întreprinderilor private şi instituţiilor financiare din ţările în curs de dezvoltare, sprijinind sectorul privat în demersul lui de a pune capăt sărăciei extreme şi a spori prosperitatea, în contextul în care economiile se confruntă cu impactul unor crize globale complexe.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri