Banca austriaca Raiffeisen Bank International a publicat recent zeci de anunțuri de angajare pentru locuri de muncă în Rusia, conform Financial Times. Anunțurile de angajare erau însoțite de planuri mărețe de extindere a Raiffeisen în Rusia, în ciuda faptului că banca a anunțat că vrea să plece de pe piața rusească în urma războiului izbucnit în Ucraina. Șeful Raiffeisen neagă extinderea și dă vina pe o eroare de comunicare.

Financial Times a găsit ofertele printre cele peste 2.400 de anunțuri de angajare postate în Rusia de către banca austriacă. Într-unul dintre anunțurile de angajare publicat se precizează că "obiectivele cheie sunt o extindere multiplă a bazei de clienți activi și o creștere stabilă a veniturilor".

Anunțurile par să contrazică declarațiile repetate ale Raiffeisen, potrivit cărora intenționează să își reducă și să își vândă afacerile din Rusia după decizia președintelui Vladimir Putin de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. După doi ani, banca este creditorul occidental cu cele mai mari operațiuni în Rusia.

Șeful Raiffeisen spune că e vina anunțurilor de angajare: nu au mai fost actualizate de la începerea războiului

Contactată pentru comentarii, Raiffeisen a declarat că analiza FT l-au determinat pe directorul general Johann Strobl să ordone o anchetă imediată. Potrivit unui raport remis lui Strobl de către consiliul de administrație al filialei rusești a băncii, reclamele au fost lansate folosind informații standard despre bancă și ambițiile acesteia în Rusia care, în mod eronat, nu au fost actualizate de dinainte de începerea invaziei din Ucraina.

Raiffeisen a precizat într-o declarație: "Restrângerea afacerii din Rusia va continua în 2024. Raiffeisen a continuat să lucreze la o potențială tranzacție, o vânzare sau un spin-off, care ar duce la deconsolidarea Raiffeisenbank Rusia din grup". "Anunțurile [publicitare] nu reflectă măsurile luate de RBI pentru a-și reduce activitatea din Rusia și nici nu corespund planurilor viitoare pentru activitatea din Rusia", a adăugat acesta.

Un înalt executiv al Raiffeisen din Austria a declarat că reclamele au fost "extrem de jenante" și au declanșat un răspuns panicat pentru a fi scoase și rescrise de urgență. Directorii Raiffeisen au subliniat că se aflau într-o situație precară, dar inevitabilă: profiturile realizate în Rusia nu pot fi repatriate și orice vânzare a afacerii lor ar avea nevoie de aprobarea Kremlinului. În același timp. banca trebuie să își mențină funcționale afacerile din Rusia pentru a atrage un cumpărător, fără a susține în mod deschis economia rusă de război.

Sursa foto: ANGHI / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri