Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au ajuns in luna iunie la 781 milioane lei (250 milioane euro) in crestere cu 7,6% fata de mai si cu 23,3% comparativ cu sfarsitul anului 2006, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Calculate in euro, activele nete ale fondurilor mutuale au avansat in iunie cu 12,8% fata de luna anterioara si cu 33,7% fata de finalul lui 2006, ca efect al aprecierii monedei nationale in intervalul observat. in primul semestru din acest an leul s-a apreciat cu 7,3% fata de euro. La sfarsitul lunii mai, activul net al fondurilor mutuale era de 725,8 milioane lei (221,7 milioane euro).

In functie de cotele de piata, fondurile de actiuni si-au consolidat "suprematia" capatata in industrie inca din luna anterioara, atingand la sfarsitul lunii iunie o cota de 41,9%, comparativ cu cota de 22,2% de la finalul lui iunie 2006. Aceasta evolutie a fondurilor de actiuni a fost posibila atat datorita performantelor remarcabile realizate, cat si nivelului lor de atractivitate, concretizat printr-un flux al intrarilor nete de peste 79 milioane lei (peste 25 milioane euro), se precizeaza in comunicatul UNOPC. Fondurile diversificate aveau o cota de piata de 35%, fondurile monetare o cota de 15,1%, iar fondurile de obligatiuni detineau o cota de piata de 8,1%.

In clasamentul activelor nete, la sfarsitul perioadei analizate, fondurile de actiuni s-au plasat pe primul loc, cu 327,28 milioane lei, urmate de fondurile diversificate cu 273,1 milioane lei, de fondurile monetare cu 117,56 milioane lei, ultima pozitie fiind ocupata de fondurile de obligatiuni, cu active nete de 63,1 milioane lei. Cea mai mare crestere din luna iunie a activului net a fost inregistrata de fondurile de actiuni, de 12,1%, urmate de fondurile diversificate, cu o apreciere de 8,5% si de fondurile de obligatiuni cu o crestere de 1,3%. Fondurile monetare sunt singurele care in iunie si-au diminuat activul net, inregistrand o scadere de 1,9%.

Privind evolutia activelor nete in primul semestru din 2007, fondurile de actiuni au inregistrat o apreciere de 60,2%, fondurile diversificate o crestere de 13,9%, fondurile de obligatiuni o apreciere de 3%. Fondurile monetare au fost singurele care si-au diminuat activul net in prima jumatate a anului, cu 8,1%.Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri