Gradul de intermediere financiara din Romania ar trebui sa urce la 50% din produsul intern brut (PIB), cat este in prezent media inregistrata in tarile din Europa Centrala si de Est, de la 27,2%, cat era la finalul lui 2006, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
Pentru atingerea tintei avute in vedere pentru 2014, anul cand Romania si-a propus sa adopte moneda europeana, e nevoie de o crestere anuala a gradului de intermediere financiara cu 2,4 puncte procentuale, ceea ce ar echivala cu un avans mediu anual al creditului neguvernamental de 13,5%, in termeni reali, excluzand influenta exercitata de inflatie.

Intre 2001 si 2006, intermedierea financiara din Romania a crescut in medie cu 3 puncte procentuale pe an, iar imprumuturile acordate firmelor si populatiei au sporit, in medie, cu 34% in termeni reali, potrivit NewsIn.

Guvernatorul BNR ia in considerare o crestere a intermedierii financiare din Romania, respectiv o crestere a ponderii creditelor neguvernamentale in PIB la 33,4% pentru acest an, de la 27,2% cat era in 2006. Media gradului de intermediere financiara din tarile din regiune trecea usor la sfarsitul anului trecut de 50%, in vreme ce media din zona euro depasea 100%.

Comparativ cu evolutia inregistrata de Romania, Letonia si Estonia au inregistrat o expansiune rapida de 8-10 puncte procentuale pe an, ajungand in prezent la o intermediere de peste 80% din PIB. Polonia a avut o crestere mai lenta, de un punct procentual pe an, iar in prezent creditele sale neguvernamentale reprezinta 32,5% din PIB, in timp ce Slovacia si Cehia s-au confruntat cu o plafonare si ulterior chiar cu o reducere cu 1-2 puncte procentuale pe an, astfel incat intermedierea financiara din aceste tari se situeaza la circa 40% din PIB.

Guvernatorul a prezentat la Bacau o dizertatie cu titlul "Intermedierea financiara in Romania in perioada 1990-2007", cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii "George Bacovia" din localitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri