Dobanzile si avansul incep sa scada

Astfel, saptamana trecuta, BancPost a anuntat reducerea dobanzii pana la 7,5 % pe an, pentru creditele in euro. Aceasta este fixa in primul an, dupa care devine variabila. Aceasta in timp ce pentru creditele in lei, dobanda este de 10,9% pe an, fixa pentru primii cinci ani si apoi variabila. Perioada de rambursare a creditului variaza de la 5 la 25 de ani. Valoarea maxima a creditului oferit de BancPost poate acoperi pana la 80% din valoarea de piata a proprietatii pentru care a fost solicitat imprumutul.

Banca Transilvania(BT) a redus, recent, dobanda la creditele ipotecare in valuta, intre 1 si 2 puncte procentuale. Astfel, pentru imprumuturile ipotecare in euro si dolari cu scadenta pe maximum zece ani, rata anuala a coborat la 9%, in timp ce la finantarile cu maturitate de 15 ani, dobanda este de 10%. Dobanda pentru creditele imobiliare destinate cumpararii, constructiei si modernizarii locuintei a fost si ea diminuata cu un punct procentual, la 9%. BT a mai diminuat si avansul la creditul imobiliar in lei pe 20 de ani, de la 25% la 20% din valoarea investitiei.

La Volksbank, la creditul pentru locuinta s-a extins perioada de creditare de la 25 ani la 30 ani, existand posibilitatea majorarii acesteia, dupa ecuatia: "Varsta persoanei care solicita creditul + perioada de creditare = maximum 67 ani".

Imprumut pe 30 de ani

Societatea Finans Credit Ipotecar (FCI) a lansat, ieri, un imprumut pentru achizita sau cumpararea de locuinte, cu termen de rambursare de pana la 30 de ani, potrivit administratorului companiei, Ina Stet. Dobanda la creditele in euro acordate de FCI se plaseaza intre 8,75% si 8,99%, la care se adauga un comision de acordare de 2% din valoarea imprumutului. La finantarile pentru constructii, banca ofera o perioada de gratie de 12 luni, timp in care debitorul plateste numai dobanda. In plus, dat fiind ca tinerii reprezinta unul dintre grupurile-tinta de clienti, FCI accepta un co-debitor ruda de gradul I si solicita incheierea unei polite de asigurare de viata.

Presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte declara recent ca piata imobiliara autohtona are capacitatea sa creasca anual cu un miliard de dolari, pentru a ajunge in 2007 la circa 11 miliarde de dolari. Cu toate acestea, creditul pentru locuinte este inca slab dezvoltat comparativ cu zona euro, unde acest tip de imprumuturi reprezinta circa doua treimi din volumul creditelor pentru gospodarii.