Asigurarile de raspundere civila nu sunt „agreate“ decat de o parte din posesorii de autovehicule din Romania. Desi risca amenzi din partea politiei, la care se adauga plata integrala a daunelor in cazul unui accident, doar 60-70% din parcul auto din Romania este asigurat cu o astfel de polita.
Albin Biro, membru al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a estimat ca procentul celor care detin asigurari de raspundere civila s-ar situa undeva intre 70 si 85%, ceea ce a provocat nemultumirea negociatorilor Uniunii Europene. In Occident, sub 5% din autoturisme nu au acoperite astfel de riscuri. Ion Moise, de la Generali Asigurari, este chiar mai pesimist: „Din parcul circulant de autovehicule din Romania, doar aproximativ 60% din ma-sini au o polita RCA incheiata“. Oricum, riscurile sunt destul de mari avand in vedere ca rata daunei a fost de 75% in 2004, ceea ce inseamna ca, din primele incasate, trei sferturi s-au platit cu titlu de dauna in contul asigurarii.

Cadouri si reduceri

Pentru a-si creste incasarile din acest tip de asigurari, o parte din cele 17 firme autorizate sa vanda RCA incearca sa atraga clienti cu tot felul de cadouri sau discounturi.
De exemplu, ARDAF acorda posesorilor de autovehicule care incheie polite RCA, prin tragere la sorti, o asigurare a locuintei, o excursie la mare pentru doua persoane sau o asigurare medicala de 15 zile in strainatate. Unita da clientilor un bon de benzina in valoare de 150.000 de lei (15 RON) pentru o asigurare de sase luni sau de 300.000 de lei (30 RON) pentru cazul in care polita se incheie pentru un an. Alte societati nu au recurs la cadouri. Printre acestea se numara Allianz- Tiriac, Asirom sau Omniasig. „Noi consideram imorala practica de a atrage clientii cu astfel de cadouri“, considera Marius Onofrei, purtatorul de cuvant de la Allianz-Tiriac.

Protectia victimelor

Din aceasta vara a intrat in functiune si un fond de protectie a victimelor strazii, din care vor fi despagubite persoanele vatamate de asigurati. Fondul se constituie din contributiile pe care trebuie sa le plateasca firmele de asigurari, sume care se calculeaza ca procent din totalul primelor de asigurare incasate. Din fondul respectiv vor fi despagubiti cetatenii romani si rezidentii. Cetatenii straini implicati in astfel de evenimente vor fi despagubiti doar pe baza de reciprocitate. Interesant este ca acest fond a existat si pana acum, companiile de asigurari au virat contributiile, dar nu a fost operational din cauza unei prevederi confuze. Mai exact, in actul normativ ce prevedea infiintarea fondului se stabilea ca despagubirile se acorda doar in cazul in care autoturismul implicat in accident era necunoscut. Or, in cazul acesta nu se putea proba accidentul.

Unificarea cu Cartea Verde

Acesta este ultimul an in care politele RCA se pot incheia la preturi rezonabile. Din 2006, politele de raspundere civila auto obligatorie se vor scumpi cu minimum 40%, odata cu unificarea actualelor asigurari RCA cu asigurarile Carte Verde, valabile pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Albin Biro a precizat ca România este ultima tara din Europa care nu a comasat cele doua tipuri de polite. Valoarea vânzarilor de asigurari Carte Verde se ridica la aproximativ 40% din totalul încasarilor din RCA, în conditiile în care numai circa 10% din parcul de masini înregistreaza iesiri din tara.
Albin Biro a mai aratat ca, dupa aderarea la UE, fiecare societate de asigurari care comercializeaza RCA va fi nevoita sa aiba cel putin un reprezentant în toate statele comunitare.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si