"Deficitul de cont curent ridicat face economia Romaniei vulnerabila la deteriorarea mediului global si la presiunile asupra lichiditatii in plan international. In consecinta, finantarea bancara va deveni mai greu disponibila si mai scumpa, ceea ce va atrage incetinirea activitatilor economice, scaderea calitatii portofoliilor de credite si profitabilitate mai redusa", se precizeaza in raportul "Romanian Banks - Annual Review and Outlook", publicat de Fitch.

Sectorul bancar din Romania a fost afectat, pana in prezent, de criza internationala, prin comprimarea marjelor din cauza cresterii costurilor de finantare, prin avansul cheltuielilor legate de extinderea retelelor de unitati si prin cresterea provizioanelor asociate riscurilor de creditare.

"Comprimarea marjelor, temperarea avansului creditarii si cresterea costurilor asociate calitatii creditelor ca pondere in volumul de imprumuturi reprezinta trasaturile dominante pentru peisajul bancar din Romania", considera Gulcin Orgun, director in cadrul diviziei de institutii financiare din cadrul Fitch.

Citeste si:

Sistemul bancar din Romania este controlat, in mare parte, de actionari straini (88% din totalul activelor) si este concentrat. Bancile-mama din strainatate au furnizat o mare parte din finantarea care a alimentat cresterea alerta a creditului din ultimii ani.

Raportul credite/depozite este ridicat (127% la finalul primului semestru din 2008), iar sistemul depinde de finantarea externa. Cu toate acestea, finantarea de la bancile-mama ofera protectie impotriva eventualelor riscuri de refinantare, mai considera analistii Fitch.

Ei spun ca se asteapta la reducerea disponibilitatii noilor finantari de la actionarii straini, care la randul lor au fost afectati de criza de lichiditate internationala.