Agentia de evaluare financiara Fitch spune ca turbulentele financiare globale au amplificat riscurile pentru bancile din Romania si se asteapta la o disponibilitate mai restransa a finantarii bancare si la cresterea costului acesteia, ceea ce poate duce la incetinirea activitatii economice.
"Deficitul de cont curent ridicat face economia Romaniei vulnerabila la deteriorarea mediului global si la presiunile asupra lichiditatii in plan international. In consecinta, finantarea bancara va deveni mai greu disponibila si mai scumpa, ceea ce va atrage incetinirea activitatilor economice, scaderea calitatii portofoliilor de credite si profitabilitate mai redusa", se precizeaza in raportul "Romanian Banks - Annual Review and Outlook", publicat de Fitch.

Sectorul bancar din Romania a fost afectat, pana in prezent, de criza internationala, prin comprimarea marjelor din cauza cresterii costurilor de finantare, prin avansul cheltuielilor legate de extinderea retelelor de unitati si prin cresterea provizioanelor asociate riscurilor de creditare.

"Comprimarea marjelor, temperarea avansului creditarii si cresterea costurilor asociate calitatii creditelor ca pondere in volumul de imprumuturi reprezinta trasaturile dominante pentru peisajul bancar din Romania", considera Gulcin Orgun, director in cadrul diviziei de institutii financiare din cadrul Fitch.

Sistemul bancar din Romania este controlat, in mare parte, de actionari straini (88% din totalul activelor) si este concentrat. Bancile-mama din strainatate au furnizat o mare parte din finantarea care a alimentat cresterea alerta a creditului din ultimii ani.

Raportul credite/depozite este ridicat (127% la finalul primului semestru din 2008), iar sistemul depinde de finantarea externa. Cu toate acestea, finantarea de la bancile-mama ofera protectie impotriva eventualelor riscuri de refinantare, mai considera analistii Fitch.

Ei spun ca se asteapta la reducerea disponibilitatii noilor finantari de la actionarii straini, care la randul lor au fost afectati de criza de lichiditate internationala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri