Volumul tranzactiilor cu cardul a crescut cu 13,7% in T3

Volumul tranzactiilor cu cardul a avut o crestere trimestriala de 13,7% in intervalul iulie-septembrie din 2008, la 3,5 miliarde lei (979 milioane euro), cea mai rapida crestere (22%) fiind la segmentul platilor directe cu carduri emise in tara la comercianti din afara tarii, conform datelor BNR.

Astfel, tranzactiile cu cardurile emise in tara la comercianti din afara tarii au ajuns la 699 milioane lei in trimestrul III, in timp ce platile cu carduri emise in tara la comerciantii din Romania au crescut cu 14,4%, pana la 2,55 miliarde lei, acestea detinand, in continuare, cea mai mare pondere in totalul tranzactiilor cu cardul, arata statistica Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Totodata, o crestere usor mai ridicata, de 14,6%, au inregistrat-o platile la comerciantii din Romania cu cardurile emise in afara tarii, pana la 200,2 milioane lei.

Volumul tranzactiilor cu cardurile de debit a avut cea mai mare crestere, de 13,9%, pana la 2,74 miliarde lei, detinand totodata si cea mai mare pondere in totalul tranzactiilor, in timp ce tranzactiile cu cardurile de credit au crescut cu 13,1%, pana la 705 milioane lei in perioada iulie - septembrie 2008, arata raportul BNR.

In acelasi timp, tranzactiile cu cardurile cu functia de debit amanat au crescut cu doar 1,35%, pana la 58,6 milioane lei in perioada mentionata.

Retragerile de numerar s-au cifrat la aproape 22 miliarde lei in trimestrul al treilea, in crestere cu 9,1% fata de cele din trimestrul II, mai mentioneaza statistica BNR.

Astfel, persoanele care au retras bani de la bancomatele (ATM) din tara, insa aveau carduri emise in afara tarii, au realizat tranzactii de 560 milioane lei, inregistrand o crestere de 23% in perioada iulie - septembrie 2008, in timp ce retragerile de numerar de la bancomatele din afara tarii cu carduri emise in tara au crescut in trimestrul III cu 22,36%, pana la 322,8 milioane lei.

In acelasi timp, retragerile de numerar de la ATM-urile din tara cu carduri emise in tara au reprezentat segmentul cu cel mai mic avans, de doar 8,6% in perioada mentionata, pana la 21,07 miliarde lei, insa continua sa detina cea mai mare pondere in totalul retragerilor cu cardurile.

Depunerile de numerar la bancomatele din tara, cu carduri emise in Romania, au ramas in continuare la un nivel destul de scazut, de 716 milioane lei, mai arata datele bancii centrale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
De unde vor pensionarii să fie luați bani pentru majorarea cu 40%
Setari Cookie-uri