Conducerea Bancii Comerciale Carpatica (BCC) nu este interesata de vanzarea institutiei financiare, mai ales acum, in contextul crizei financiare mondiale, a declarat, pentru Wall-Street, Nicolaie Hoanta, directorul general al BCC.
„Categoric nu vom vinde banca. Nu am fost interesati de vanzare nici in perioadele cand strainii „vanau” chilipiruri si nu vom fi nici acum. Romania merita si este obligatoriu sa aiba propriile banci, institutii financiare autohtone care sa urmareasca si sa sprijine actiunile bine gandite ale Guvernului si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de intarire a capitalului romanesc”, a declarat Hoanta.

Mai mult decat atat, Hoanta a spus ca spera ca toata lumea a invatat lectia dupa care actioneaza capitalurile financiare, cum sunt declansate si conduse crizele financiare „si ca nimeni nu are grija de tine daca tu insuti ti-ai vandut "sufletul", mai exact „capitalul”.

Pentru solutionare crizei si iesirea din impas a economiei nationale, Hoanta crede ca, in afara de vigilenta bancii centrale, este necesara si colaborarea Guvernului. In opinia sa, Executivul ar trebui, ca pe langa politicile sale de atenuare a efectelor crizei, sa motiveze romanii pentru a trece cu succes peste efectele sale nocive.

„Pana la urma, oamenii sunt cei care-i ajuta pe unii sa declanseze atat „boom-ul” economic, cat si crizele, cand acestia din urma au nevoie de ele”, a explicat Hoanta, pentru Wall-Street.

Potrivit ultimelor raportari, Ilie Carabulea este actionarul principal al bancii, cu o participatie de 36,26%.

De asemenea, Albu Aurel controleaza 9,99% din capitalul social, Tanase Corneliu are 9,85% din actiuni, Olivo Lucio detine 7,88%, iar Olivo Gian Antonio controleaza 6,54% din capitalul bancii.

Pe de alta parte, mai importanta decat dezvoltarea businessului in vremuri de criza, directorul general al BCC crede necesara o gestionare cat mai riguroasa a tuturor factorilor componenti ai oricarei afaceri, iar solutiile si actiunile specifice unei asemenea situatii trebuie stabilite la toate nivelele: de la individ si natiuni pana la guverne si organisme suprastatale.

„In astfel de vremuri este mai putin obisnuita dezvoltarea unor afaceri, cea mai inteleapta cale fiind cea a conservarii si stabilirea actiunilor viitoare pentru oportunitatile ce vor aparea, atunci cand vor aparea. Masurile cer in acest nou context romanesc o gestionare cat mai riguroasa a tuturor componentelor care contribuie la succesul oricarei afaceri: resurse, procese, costuri, oameni”, a detaliat Hoanta.

In ceea ce priveste extinderea retelei de unitati teritoriale a bancii, Hoanta nu vede posibila dezvoltarea in conditii de criza financiara si recesiune. „Nu poate fi vorba de o extindere a activitatii pana nu vor disparea conditiile de criza financiara si recesiune economica”, a detaliat seful BCC.

Cu toate acestea, potrivit directorului sau general, banca a inchis anul 2008 cu rezultate pozitive. „Cu toate influentele venite din mediul economico-financiar international si national in anul 2008, rezultatele financiare ale bancii sunt pozitive, ele urmand sa fie publicate in concordanta cu exigentele impuse societatilor listate la bursa”, a declarat Hoanta, cu privire la rezultatele financiare ale bancii romanesti.

Banca Comerciala Carpatica a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit brut de 1,48 milioane lei (0,407 milioane euro), cu 81,2% mai mic decat in perioada similara a lui 2007.

Activele BCC au ajuns la finalul lunii septembrie la 2,261 miliarde lei (605,6 milioane euro), in crestere cu 10,5% fata de perioada similara a anului trecut, cand se situau la 2,046 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri