Suma maxima la care se incadreaza o familie pentru a achizitiona un apartament intr-un cartier al Capitalei, in conditiile actuale din piata, este de 53.497 euro, la o rata lunara de 465 euro, potrivit calculelor realizate de brokerul de credite Credit Zone.
Unele banci impun la acordarea creditului un salariu minim. Chiar daca un client indeplineste plafonul de salariu cerut de banca, acest lucru nu inseamna ca se califica automat pentru obtinerea creditului sau pentru suma maxima, potrivit brokerului de credite.

„Conform reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei, fiecare banca stabileste prin deciziile interne gradul de indatorare si criteriile de eligibilitate. Notiunea de „familie” difera in acceptiunea bancilor. Unele considera familia ca fiind compusa numai din sot si sotie, in vreme ce la altele termenul apare mai extins, cuprinzand toti membrii care se gospodaresc impreuna si au acelasi domiciliu pe cartea de identitate”, spun brokerii Credit Zone.

Calculul sumei maxime a creditului trebuie sa tina seama de cheltuielile de subzistenta. Din venitul net realizat se scad sumele platite lunar la intretinere, precum si celelalte cheltuieli lunare fixe si astfel se poate determina ce procent din bugetul familiei reprezinta rata lunara pe care o vei avea de platit la banca. „Numai asa poti sa stii dinainte daca vei putea face fata sau nu ratelor lunare”, spune Marina Sterpan, Business Communication & Development Manager Credit Zone.

Brokerii de credite incurajeaza persoanele care vor sa achizitioneze un apartament in scop locativ si nu pentru profit. Preturile apartamentelor se raporteaza din nou la puterea reala de cumparare a bucurestenilor, astfel incat, in ultima perioada, salariile medii au scazut cu aproximativ 20-30 de procente, iar pretul apartamentelor a cunoscut un declin proportional.

Din studiile prezentate de Credit Zone in colaborare cu agentiile imobiliare partenere asupra evolutiei pietei imobiliare, rezulta ca pretul mediu al unui apartament cu 3 camere in Bucuresti este de aproximativ 70.000 euro, aceasta suma fiind etalon pentru achizitia unui imobil printr-un credit ipotecar.

Restante la credite: Cum actionam cand nu putem plati ratele la banci?


Exemplul brokerilor de credite ia in calcul o familie, sot si sotie, care au impreuna un venit mediu lunar de 4000 lei net, fara alte datorii financiare si fara alte proprietati. Acestia vor sa achizitioneze un apartament printr-un credit ipotecar, pe perioada maxima din oferta bancilor. Iata cum se prezinta suma maxima oferita precum si rata lunara:

Suma maxima pentru credit ipotecar
Banca Suma maxima - credit ipotecar/perioada Rata lunara
Raiffeisen 53.497 euro /30 de ani 465 euro
BCR 50.000 euro/30 de ani 382 euro
Alpha Bank 49.500 euro/35 de ani 433,66 euro
Banca Romanesca 47174,58 euro/35 de ani 392,96 euro
ATE 46.761 euro/40 de ani 360,7 euro
RBS 40.485 euro/30 de ani 412 euro
Leumi 38.800 euro/30 de ani 326,53 euro

Studiind oferta bancilor se obsrva ca, pentru un credit ipotecar, avansul minim solicitat este de 25%, caz in care, fie doar creditul obtinut la primele 2 banci asigura cumpararea apartamentului, fie este nevoie de o suplimentare a veniturilor prin existenta unui codebitor.

Bancile din Top 5 continua ieftinirea creditelor

Acordul de finantare externa, semnat cu importante institutii internationale, are deja un efect direct pe piata de creditare a persoanelor fizice, asa cum bancherii anticipau in ultimele saptamani: dobanzile percepute incep sa scada.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri