„Comisioanele de retragere nu s-au majorat, dar sunt mari pentru toata lumea. Foarte multi angajati au inceput sa solicite sa-si ia din noul salariul in cash; exista deja o tendinta de crestere a cash-ului in circulatie si o reducere a retragerilor de numerar de la ATM. Aceasta este tendinta. Orice angajat poate sa ceara transferul in cash", a spus directorul IBR, citat de NewsIn.

Petru Rares a adaugat ca mai exista posibilitatea ca plata sa se faca la comerciant prin card, deoarece la aceasta operatiune nu se pune comision. Oficialul bancar a dat asigurari ca in curand si bancile din Romania se vor ralia la un sistem privind comisioanele de retragere la care se lucreaza acum in cadrul Uniunii Europene.

„Ceea ce vom avea ca tendinta, Uniunea Europeana, in cadrul sistemului de plati europene, care se dezvolta si intra in vigoare, va reduce la minimum, obligatoriu, prin lege europeana structura de comisioane in general.Vom fi martori, pe plan european, a unei reduceri a comsionului de retragere, care acum este foarte mare”, a spus Petru Rares, intr-o conferinta de presa sustinuta la Tg Mures.

Seful IBR a incercat sa gaseasca si o explicatie a gestului bancilor de a continua sa perceapa comisioane de retragere, avand in vedere ca in multe tari nu se percepe acest comision. „Veniturile din dobanzi au cazut foarte mult si atunci incearca sa puna comsioane. Acum bancile isi reevalueaza politicile fiindca exista aceasta batalie pentru deponenti si clientii buni”, a afirmat directorul IBR.

Conferinta de marti de la Tg Mures este un preambul al evenimentului care are loc in 22 mai, o conferinta organizata de Institutul Bancar Roman cu tema „Programul si masurile anticriza dupa acordurile cu FMI si Comisia Europeana. Ce asteptam de la Guvern, BNR si banci”.

Evenimentul are ca invitati personalitati din domeniul financiar, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministri Constantin Nita si Vasile Blaga, dar si reprezentanti ai altor sectoare implicate in procesul economic din Romania.